2021. október 26., Dömötör

Promóció

#szponzorált tartalom

Zrt. és Nyrt.: mi a különbség a két cégforma között?

Szponzorált tartalom [X] 2021.10.11. 20:25

A mindennapokban gyakran halljuk ezt a két rövidítést és laikusként sokszor megvonjuk a vállunkat: ez is cég, az is cég. Sok helyzetben azonban jól jöhet, ha pontosan tisztában vagyunk az egyes cégformák jellegzetességeivel - különösen akkor, ha magunk is vállalat alapítása előtt állunk. Cikkünk egy kis betekintést nyújt a Zrt és az Nyrt alapítás világába, hogy könnyebben eligazodjunk a számtalan cégtípus labirintusában. [X]

zrtesnyrterdekessegek

 

Tipp: Cégalapítás előtt állva első dolgunk legyen, hogy felkeresünk egy megbízható ügyvédet, aki segít kiigazodni a folyamatban! Előnyös, ha magunk is tisztában vagyunk a dolgokkal - de ne feledjük, hogy önmagában nem elég.

 

Mi rejlik a rövidítések mögött? 

 

Rébuszokban beszélve nehéz magyarázni, így rögtön az elején tisztázzuk is a legfontosabakat! A Zrt a zártkörűen működő részvénytársaság, az Nyrt pedig a nyilvánosan működő részvénytársaság rövidítése. Ahogy láthatjuk, mindkettő a részvénytársaság kategóriájába tartozik. Erről a cégformáról röviden azt érdemes tudni, hogy vagyonegyesítő forma, amelynek tagjai (például a Bt-vel vagy a KKt-val ellentétben) személyes vagyonukkal nem felelnek a társaság kötelezettségeiért.

 

A tőzsdén innen és túl 

Fontos és érdekes információ, hogy a részvénytársaságnak csak az egyik típusa hozható létre alapítás útján: ez pedig a Zrt, amelynek tagjai kizárólag egymás között kereskedhetnek a részvényekkel. Nyilvánosan működő részvénytársaság Zrt átalakulása útján jön létre - ezzel a lépéssel pedig egyúttal tőzsdei forgalomba bocsátja a részvényeit.

 

Mikor melyik cégforma jellemző? 

Zrt jelölés alatt jellemzően kisebb vállalatokat, vagy nemzetközi óriáscégek regionális leányvállalatait találjuk. Nyrt formában pedig általában a piac nagyobb szereplői működnek.

 

Nem minden a pénz! 

 

Természetesen a részvénytársaság mindkét formájához szükség van alaptőkére: zártkörűen működő részvénytársaság esetén minimum 5 millió forintra, nyilvánosan működő részvénytársaság esetén pedig legalább 20 millió forintra. Sokan nem tudják azonban, hogy ezekben az összegeknek elég a 30%-át pénzben biztosítani: a többi lehet úgynevezett apport is. Az apport alapvető kifejezéssel élve tárgyi hozzájárulást jelent: ugyanakkor ingatlan, berendezés vagy más tárgy mellett ez lehet üzletrész, szabadalom, szellemi tőke, de még a know-how, azaz a cég által felhalmozott tudás is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló