2024. június 18., Arnold Levente

Promóció

Mikor van szükség lángálló és antisztatikus munkavédelmi ruházatra? (X)

X 2024.05.16. 09:42

 

Egyes munkakörökben speciális lángálló és antisztatikus ruházatok viselésével nyújthat védelmet a munkavégzés során használt vagy keletkező hő és a láng, valamint az ívvillám extra kockázataival szemben.

 

 

Cikkünkben szó lesz ezen ruházatok jellemzőiről, viselésének szükségességéről, de hogy ezeket megértse, tisztában kell lennie azzal, hogy működnek.

 

Mikor van szükség lángálló és antisztatikus ruházat viselésére?

 

A kockázatértékelés során kell meggyőződni a munkakörülmények veszélyeiről, és annak megfelelően kijelölni a munkavédelmi ruházatok védelmi szintjét, beszerezni a szükséges darabokat az Épkézláb Munkaruha webshopból, illetve betanítani azok viselésére a munkavállalókat.

 

Lángálló ruházatra számos olyan iparágban van szükség, ahol a lánggal vagy hőforrásokkal való érintkezés veszélye magas, például a petrolkémia, a tengeri energia, a megújuló energiaforrások, a vegyipar, az üzemanyag-szállítás és a légi közlekedés területén. Antisztatikus munkaruházat viselése szükséges, ha áramütés vagy statikus áramütés kockázata áll fenn, ez ugyanis meggátolja a rendkívül veszélyes statikus elektromosság és a szikrák kialakulását.

 

Hogyan működik a lángálló és antisztatikus ruházat?

 

A lángálló ruházat olyan speciális szövetekből és bevonatokkal készül, amelyek szigetelést nyújtanak. Ellenállnak a magas hőmérsékletnek és a gyulladásnak, vagy képesek önkioltásra ahelyett, hogy fellángolnának és az emberi szervezet védelmét ellátó bőr épségét veszélyeztetnék. Ez minimálisra csökkenti a viselőjét fenyegető kockázatot, az égési sérüléseket, és vészhelyzetben értékes menekülési időt biztosít számára.

 

Ha az Ön által viselt ruházat nem tűzálló, az addig fog égni, amíg el nem oltja, vagy amíg el nem ég. A normál ruházatok ráolvadnak viselőjük testére, és jelentős sérüléseket okozhatnak, ezzel szemben a speciális ruházatok nem olvadnak meg, nem szakadnak el.

 

Hogyan válasszon megfelelő ruházatot?

 

Az első kulcsfontosságú döntés a munkaruházatot illetően a férfi vagy női szabás kiválasztása. Másodszor válassza ki, hogy kezelt szintetikus vagy természetes anyagot szeretne-e. Tudni kell, hogy egy réteg nem nyújt elegendő védelmet, így általában az alsóruházatot, a pólót, a kabátot, a nadrágot, az overált, a lábbelit és a kesztyűt is ennek megfelelően kell megválasztani.

 

A lángálló overallokat és más védőruházatokat gondosan kiválasztott anyagokból – kevlár, modakril – készítik. Egyes természetes anyagok, mint például a pamut, természetes módon ellenállnak a lángoknak, és vegyi anyagokkal kezelhetők, hogy növeljék hőállóságukat és védelmi tulajdonságaikat. Az antisztatikus ruházatok a szövetek természetesen alacsony felületi vezetőképességének növelésével vagy a természetesen magas felületi ellenállás csökkentésével nyújtanak védelmet.

 

Önmagukban nem elegendőek a speciális anyagok, a ruházatok helyes használatára is meg kell tanítani az érintett munkavállalókat, illetve biztosítani kell a viselés kényelmét.

 

(Szponzorált tartalom)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló