2021. April 12., Gyula

Promóció

#szponzorált tartalom #egészségügy #haj

Hajunk egészségünk szintjelzője, figyeljünk rá [X]

Szponzorált tartalom 2021.2.28. 20:34

A hajra viszonylag kevesen gondolnak úgy, mint ami jelezheti általános egészségi állapotunk alakulását. Pedig a haj amennyire egyéni és sajátos, éppen annyira lehetőséget ad általános következtetésre egészségünket illetően.

Nyilvánvaló módon, ha hajunk egészséges, az nem mond semmit esetlegesen más testi bajainkról, ha viszont a hajunkkal gond van, biztosak lehetünk benne, hogy ez más területen is gondot jelez. Elég csak a vitaminhiányos állapotra utalni, ami elsősorban a körmön, hajon, bőrön látszik meg.

 

A haj állapota tehát cseppet sem mellékes, és nem csak esztétikai, vagy önértékelési kérdés.

 

Mit tehetünk az egészséges hajért?

 

Elsődleges, hogy gondosan ápoljuk. A mosást bő vízzel, kevés, de minőségi samponnal, napi gyakorisággal végezzük.

Figyeljünk oda rá, hogy a sampon lehetőleg ne tartalmazzon parabéneket és más vegyszereket, hiszen azok a fejbőrt és a hajhagymákat is károsíthatják.

 

A rendszeres fejmasszázs élénkíti a fejbőr vérkeringését, ami mindenképpen jót tesz a hajhagymáknak. Mindez persze korántsem elég a hajhullás elkerülésére, főleg ha genetikai hajlamunk is van rá. Ezt tovább ronthatja a stresszes életmód, a helytelen táplálkozásból fakadó vitaminhiány, a dohányzás és számos más faktor is. Extrém esetben ezek egyszerre hatnak, és ez akár végleges hajvesztéshez is vezethet. ez természetesen nem csupán megelőzhető, de meg is állítható, sőt visszafordítható folyamat.

 

shutterstock_789689578
Fotó: Nina Buday/Shutterstock.com

A kulcs a vitaminokban rejlik

 

Az egészséges életmód a legtöbb, amit hajunk érdekében tehetünk. Nagyon fontos, nem csak hajunk, de általános egészségünk szempontjából is a megfelelő mennyiségű és rendszeres vízfogyasztás.

 

A nyomelemekben és vitaminokban gazdag, változatos táplálkozás pedig a lehető legjobb hajnövesztő. Különösen oda kell figyelni, az A, B, C, D, E és H vitamin megfelelő mennyiségére, hiszen ezek a vitaminok együtt garantálják a dús, egészséges hajat. Ezeket persze mesterséges vitaminok formájában is beszedhetjük, de az egészséges táplálékkal a szervezetbe juttatott vitaminokat, nyomelemeket nem múlja felül semmilyen szintetikus anyag.

 

Ha tehát erős, egészséges hajat szeretnénk, mindhárom tényezőre hangsúlyt kell fektetnünk, mely tőlünk függ.

 

Mivel a haj ereje, színe és növekedési üteme genetikailag determinált, a stresszmentes élet, a rendszeres és tudatos vízfogyasztás és a vitamindús étrend marad, amivel befolyásolni tudjuk hajunk minőségét.

 

Ez bár könnyűnek tűnik, de a gyakorlatban nem mindig kivitelezhető, ugyanakkor az egyetlen reális út hajunk egészségének megőrzéséhez.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló