2024. június 18., Arnold Levente

Promóció

Egy régi, de ma is hasznos építési alapanyag: az oltott mész (X)

X 2024.05.28. 11:55

 

A hírekben is gyakran látjuk az építkezésekkel, beruházásokkal kapcsolatos híradásokban, hogy egyre gyakrabban alkalmaznak ezekhez olyan eszközöket és anyagokat, amelyek igazi innovációnak számítanak. A modern világ megléte ugyanakkor nem indokolja, hogy azonnal kútba is hajítsuk a múlt alapanyagait.

 

 

Az egyik legkiválóbb példa erre az oltott mész. Nézzük is meg, hogy miért!

 

Fontos alkotóelem

 

Az egyik leglényegesebb szerepe az, hogy ma is rengeteg olyan, s bizony modernnek számító építési alapanyag lapul a virtuális vagy valós polcokon, amelyek nem működhetnének akkor, ha nem lenne bennük oltott mész. Számos kedvező tulajdonsága van, aminek következtében bátran kijelenthetjük, hogy ez nem is fog megtörténni egyhamar. Az ujhazbodrogi.hu építőanyagai is kiváló példának bizonyulnak e tekintetben, csekkoljuk bátran a kínálatot, ha nem hisszük.

 

Önmagában is megállja a helyét!

 

Ne gondoljuk azt azonban, hogy már csak azért létezik az oltott mész a világban, hogy jobbá tegyen más anyagokat, mert ha így teszünk, akkor bizony tévhitben vagyunk. Számos olyan helyzet akad, amikor nem is választhatnánk jobb megoldást nála!

 

Az egyik legjobb példa erre a vályogházak festése, de nyugodtan helyettesíthetünk más falazaton is vele festéket, ha szép fehér, friss illatot árasztó, valamint nagyon jól tapadó alapanyaggal szeretnénk esztétikussá varázsolni.

 

Alapvetően azonban egy kötőanyagról beszélünk, ezért nem árt, ha át is gondoljuk ezt az opciót, hiszen az eltávolítása egyáltalán nem egyszerű, ha valamiért idővel mégis meg szeretnénk szabadulni tőle.

 

A tulajdonságai többnyire pozitívak

 

De sajnos ez nem mindig igaz. Például erősen szennyezett területen nem érdemes alkalmazni, ugyanis a kötése közben szén-dioxidot is megköt, és a koszos levegő miatt sajnos a kémiai folyamat végén nem szépen festett fal, hanem oldható só lesz a végeredmény.

 

De soroljuk inkább az előnyöket. Ilyen az, hogy elképesztően strapabíró, miközben mégis rugalmas, ráadásként pedig vízzáró rétegként viselkedik. Repedésektől vagy nedves falaktól nem igazán kell tartanunk, ha oltott mésszel kentük le a falakat.

 

A lúgos kémhatása révén remekül fertőtlenít is, engedi, hogy lélegezzenek a falak, e két kedvező vonásnak következményeként pedig jó döntésnek bizonyul, ha a penészt szeretnénk elkerülni, illetve távol tartani.

 

Ezeket a pozitívumokat akkor is bezsebelhetjük, ha a festéket cseréltük le oltott mészre.

 

Negatívumok? Sajnos szintén akadnak

 

Habár az egész életben tapasztaljuk azt, hogy a legtöbb dolog nem fekete vagy fehér, itt is akadnak kompromisszumok, amelyeket meg kell kötnünk, ha oltott meszet akarunk alkalmazni. A lúgos kémhatás például valóban nagyszerűen fertőtlenít, ugyanakkor nem eredményez később színezhető felületet, így ha időnként szeretnénk változtatni az adott helyiségben a színeken, akkor keressünk inkább más megoldást. De ha kifejezetten imádjuk a fehér felületeket, érdemes megfontolni ezt a választást!

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló