2022. január 26., Vanda Paula

Mindenki ügye

#szijjártó péter #európai unió #kazahsztán #tüntetések #zavargások

Zavargások Kazahsztánban: lehet, hogy Szijjártó mást gondol, mint a többi uniós külügyminiszter


Az uniós tagországok külügyminiszterei a héten megvitatják, mit reagáljanak a kazahsztáni tüntetések leverésére. A magyar külügyminiszter már értékelte az ottani helyzetet: szerinte jól koordinált akcióval próbálják megtörni az alkotmányos rendet.

azonnalipp

Az Európa Unió tagországainak külügyminiszterei a héten megvitatják azokat az intézkedéseket, amikkel az EU megüzenheti Kazahsztánnak, nem lehet szétverni az embereket, akik tiltakoznak és fellázadnak a megélhetési költségek miatt

idézi az Euractiv Clément Beaune-t, Franciaország európai ügyi minisztériumának államtitkárát, aki vasárnap egy francia tévének nyilatkozott.

 

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Franciaország január 13-án és 14-én, csütörtökön és pénteken egy informális találkozót rendez a tagországok külügy- és védemi miniszterei számára, aminek Kazahsztán lesz a témája. Az Euractiv információi szerint ugyanis már majdnem nyolcezernél tart a tüntetéseken őrizetbe vettek száma.

 

A tüntetések azt követően robbantak ki, hogy megszüntették az üzemanyagként is használt cseppfolyós földgáz hatósági árazását, amitől annak az ára rövid idő alatt megduplázódott. Azóta lemondott a kormány, de a tüntetések nem csitultak, a tiltakozók már Nurszultan Nazarbajev távozását követelték, aki 2019-es lemondásáig három évtizeden keresztül vezette puha diktatúraként az országot és továbbra is hatalmas befolyással bírt.

 

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök katonai segítséget kért és kapott az Oroszország vezette, posztszovjet országokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől. Tokajev átvette a biztonsági tanács vezetését is Nazarbajevtől, aki a hírek szerint családjával elmenekült Kazahsztánból, bár ő maga a sajtótitkárán keresztül azt üzente, hogy továbbra is Kazahsztán fővárosában, Nur-Sultanban tartózkodik.

 

A hivatalos kazahsztáni álláspont szerint „banditák”, „külföldi terroristák” részvétele miatt történtek az erőszakos demonstrációk, amik során a tüntetők épületeket foglaltak el és gyújtottak fel.

 

Az elnök még pénteken parancsba adta a hadseregnek,

hogy figyelmeztetés nélkül lőjenek rájuk.

Az Európai Unió külügyminiszterei azonban inkább az elégedetlenségek miatt jogosan tüntetők leverését látják a kazahsztáni helyzetben,

arra azonban számítani lehet, hogy legalább egy lesz köztük, aki inkább a hivatalos kazah verzióval azonosul.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – aki 2020 áprilisában díszdoktori címet kapott a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen – hétfőn egy Facebook-videóban ismertette, hogy áll a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárok evakuálása – hat személyt evakuáltak az oroszok, őket Oroszországból fogja hazaszállítani a Honvédség.

 

Szijjártó a videóban arról beszélt, hogy

Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a magyar miniszterelnök beszélt Tokajevvel, együttérzését fejezte ki neki és felajánlotta Magyarország segítségét.

Szijjártó az uniós találkozó előtt, már kedden részt vesz egy másik, a kazahsztáni helyzettel foglalkozó egyeztetésen: mint a videóban elmondta, a Türk Államok Szervezete tagállamainak külügyminiszterei videókonferencián egyezetetnek majd, és a megfigyelői státuszban lévő Magyarországot természetesen ő képviseli majd.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Az indexfotón Szijjártó Péter Nur-Szultanban 2021 áprilisában; Kép forrása: Szijjártó Péter / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló