2023. június 5., Fatime

Mindenki ügye

#orbán viktor #gáz #európai bizottság #rubel

Von der Leyen szerint, ha Orbán rubellel fizet a gázért Putyinnak, azzal megsérti a szankciókat


Az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnök e heti kijelentésére reagált.

Ha Magyarország rubellel fizetne az orosz földgázért, azzal megsértené az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankcióit – jelentette ki Ursula von der Leyen a CNN tudósítása szerint, számolt be a hvg.hu.

 

Az Európai Bizottság elnöke ezt az után mondta hogy Orbán Viktor azt mondta a héten, hogy ha az oroszok rubelben kérik a gáz árát, akkor nem okoz számunkra nehézséget abban fizetni. (Oroszország az általa barátságtalannak minősített országoktól – így az EU összes tagországától – rubelben kéri a földgáz árát.)

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig korábban azt mondta, hogy a rubelelszámolással kapcsolatos orosz igény a Gazprom és az MVM leányvállalatai közötti szerződést érinti, a felek pedig tárgyalnak egymással, a részleteket pedig csupán ezt követően ismertetik. Szerinte az EU-nak nincs köze a gázszerződéshez. A külügyminiszter így nem zárta annak a lehetőségét, hogy Magyarország a jövőben rubelben fizesse ki Oroszországot a gázért. Magyarországnak legközelebb május végén kell fizetnie Oroszországnak.

 

Szijjártó korábbi nyilatkozatában nem csak arról beszélt, hogy az EU-nak szerinte nincs köze a két fél közötti szerződéshez, hanem arról is, hogy a magyar kormány pedig nem támogatja azt sem, hogy az Unió állásfoglalást fogalmazzon meg a földgázimporttal kapcsolatban. Továbbá Magyarország azt is ellenzi, hogy az EU szankciókkal sújtsa az orosz energiahordozókat.

 

Ennek ellenére az Európai Parlament ezzel kapcsolatos határozatát a Fidesz EP frakciója is elfogadta.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló