2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#fidesz #európai parlament #oroszország #ukrajna

A fideszesek is megszavazták az orosz gázembargót és Paks 2 leállítását, a fegyverek is mehetnek

Nagy Donát 2022.04.08. 07:04

Orbán a választás előtt azzal kampányolt, hogy a kormánya megakadályozza a gázra és olajra kivetett szankciókat, és a paksi beruházást is az oroszokkal kívánja folytatni. Akkor még fegyvert sem akart küldeni Ukrajnába.

Csütörtökön az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről, írja a 444.

  • A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból.
  • A határozat külön említi a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállítását, ez Paks 2-ről szól.
  • A határozat támogatja, hogy a tagállamok külön-külön, de EU-s szinten is adjanak fegyvereket Ukrajnának.

A csütörtöki szavazáskor az EP-ben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: Bocskor Andrea (aki egyébként Kárpátalját képviseli a fideszes EP-csoportban), Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

 

A lap szerint a hat fideszes képviselő ezzel teljesen szembement az Orbán Viktor által eddig képviselt szankciós politikával.

 

A fideszes EP-delegációt vezető Gál Kinga a Facebookra kitett posztjában azt írta, hogy nem értenek egyet a határozatban lévő szankciókkal, de az európai egység és Ukrajna támogatása érdekében azért megszavazzák.

A lap megjegyzi, a poszt annyiban zavaros, hogy kommentelői többségét sikeresen megtévesztette a megfogalmazás, többen is gratuláltak neki, hogy vétózott. 

Az ellenzékből Ara-Kovács Attila és Molnár Csaba is igennel szavazott a DK-ból, Gyöngyösi Márton a Jobbikból, és Cseh Katalin a Momentumból. A többi ellenzéki nem volt jelen a szavazáskor.

 

A határozat összes pontját itt lehet elolvasni.

 

Az EP 513 igennel, 22 nemmel és 19 tartózkodással, azaz elsöprő többséggel fogadta el a határozatot. Az EP-határozat jogilag csak javaslatnak számít. Azt fejezi ki, hogy az EP ezeket lépéseket várja el az Európai Tanácstól, azaz a tagállamok kormányaitól. Az EU-s külügyminiszterek hétfőn ülnek össze, és vitatják meg az újabb szankciók kivetését.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló