2024. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#orbán viktor #oroszország #ukrajna #háború #volodimir zelenszkij #vlagyimir putyin

Budapestre invitálja Putyint és Zelenszkijt Orbán Viktor

Kósa András/Azonnali.hu 2022.04.06. 15:25

Orbán Viktor sajtótájékoztatón értékelte a választás eredményét.

azonnalipp

Szerda délután, a vasárnapi választási győzelmet követően nemzetközi sajtótájékozatót tart Orbán Viktor.

 

Minden idők legjobb választási eredményét érte el a Fidesz vasárnap, százalékban és mandátumban sem kapott még ennyit egy párt a rendszerváltás óta Magyarországon – mondta a választás eredményéről a miniszterelnök.

 

Szerinte három tényezőnek köszönhetik a győzelmet:

 

 – a magyarok békét akarnak, ezért a békét garantáló politikai erőre szavaztak. Majd felidézte, hogy „békemisszión” járt Moszkvában Vlagyimir Putyinnál, bár elismerte, hogy ez sikertelen volt;

 

 – a második tényező, hogy Magyarország és Lengyelország Európa két legsikeresebb országa szerinte gazdasági mutatóit tekintve;

 

 – a harmadik pedig az volt, hogy egy „Csak a hatalomért koalícióval” álltak szemben, aminek tagjait csak a hatalom érdekelte. „Ez tiszteletlenség a választókkal szemben” – mondta.

 

A győztes pártoknak változatlan a víziója Európáról, hisznek a nemzetállamban, ez létük fundamentuma, sőt ennek a gondolatnak reneszánsza is lesz – fogalmazott Orbán. A vízió másik pillére, hogy megerősítik a szövetségeiket: tagja vagyunk az Európai Uniónak és aktívan részt akarunk venni a jövő EU-jának kialításában. A NATO-nak is tagjai vagyunk és akarunk is maradni – hangsúlyozta.

 

Budapesten tartana béketárgyalásokat Orbán

 

Orbán Viktor szerint a béke felé vezető út első lépése a tűzszünet, első körben ezt kell elérnünk, mert a háború egyre brutálisabb, majd békekonferenciát kell rendezni.

 

A második legfontosabb a családok védelme, mert az orosz szankciók miatt gazdasági válság jön. A magas energiaárak miatt brüsszeli intézkedésekre van szükség, fent kell tartani a mesterséges energiaárakat.

 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy

beszélt Vlagyimir Putyinnal és azt kérte tőle, hogy hirdessen tűzszünetet. Orbán meghívta a francia elnököt, a német kancellárt, az ukrán és az orosz elnököt egy tűzszüneti tárgyalásra Budapestre.

Orbán szerint semmi köze hozzá, hogy egy magán bank kölcsönt adott Marine Le Pen kampányára. Arra a kérdésre, hogy miért nem gratulált egy sor nyugati elnök a megválasztáshoz, csak annyit mondott, hogy a szomszédaink gratuláltak, a Türk Tanácsból gratuláltak, Kolumbiából is, az EU elnöke is, tehát „megvannak a barátaink”, azt pedig képtelenségnek nevezte, hogy egy uniós vagy NATO-tag vezetője elszigetelt lenne.

Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk

– mondta Orbán egy az orosz gázszállításra vonatkozó kérdésre.

 

Még nem látjuk, mi lesz Ukrajna státuszta, Oroszország az agresszor

 

A miniszterelnök szerint 2008-ban a Nyugat eldöntötte, hogy nem veszi fel a NATO-ba se Grúziát, se Ukrajnát, pedig megtehette volna.

 

Orbán ebből azt a következtetést vonta le, hogy a két ország ütközőállam lesz és Oroszország tartósan része lesz az európai biztonsági architektúrának. Ennek szellemében alakította innentől kezdve saját orosz-politikáját.

Most a háborúval megint új helyzet van, de még nem lehet tudni, hogy a jövője ennek hogy alakul, még ő sem tudja.

Senki nem tudhatja még, hogy Ukrajna ütközőállam lesz, demilitarizált övezet, vagy semleges állam, addig próbálják menteni a menthetőt.

Oroszország indította ezt a háborút, ez egy agresszió, ez az EU közös álláspontja, aminek Magyarország is a részese, az orosz katonák által elkövetett atrocitásokat pedig el kell ítélni és ki kell vizsgálni

– válaszolta Orbán arra kérdésre, hogy az ukrajnai háborúban nevezné-e valamelyik felet agresszornak.

D_MTI20220406005

Magyarországnak szüksége van egy olyan parlamentre, amiben más hangja is hallatszik, ezért azt kívánja az ellenzéknek, hogy szedje össze magát és álljon talpra – mondta még a választások eredményével kapcsolatban a miniszterelnök.

 

Nem kaptuk még meg a papírt

 

Az uniós helyreállítási alapról és most megindított jogállami eléjárásról szólt, Orbán Viktor azt mondta, az első dolog, hogy Lengyelországgal megerősítsék a szövetségüket. A jogállami eljárásról azaz mondta, még egy fillért sem kaptak az uniós helyreállítási alapból, így nem is tudja értelmezni, miért akarnak ebből visszavenni.


Egyébként szerinte Brüsszel nyomást akar gyakorolni Magyarországra, de sem gender-ügyben, sem az orosz olaj ügyében nem enged majd a magyar kormány, és fegyvereket sem fog szállítani Ukrajnának.

 

Orbán szerit nem bizalmi viszony van Oroszországgal, hanem egyszerűen arról van szó, hogy Moszkvában még sosem vertek át minket. Az azt firtató kérdésre, hogy Magyarországnak konfliktusa van egy háborús bűnöket elszenvedő országgal, és jó viszint ápol ezek elkövetőjével, Orbán arra emlékeztetett, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz két ország nem csatlakozott, Oroszország és az Egyesült Államok.

 

A miniszterelnök szerint a választás eldöntötte azt a kérdést, hogy megvalósulnak-e a Városligetbe tervezett további fejlesztések,
lesz folytatása a Liget Projektnek.

 

Kérdésként elhangzott, hogy rengeteg Fidesz-szavazó gondolta azt, hogy Ukrajna az agresszor a háborúban és Zelenszkij egy náci – az orosz propagandának megfelelően. Majd feltették azt a kérdést is, hogy mit gondol róla, hogy sokan kivándorlást terveznek.

Orbán szerint Magyarország a legjobb hely Európában, ezért ne menjen el senki.

Majd arról beszélt, a választásokat kísérő feszültséget oldania kell a győztesnek, ilyenek a gender-ügyek vagy a családtámogatások. Ezeken keresztül kell megvalósítani a békés nemzetegyesítést. Ezen kívül a „békés egyet nem értés kultúráját” kell megteremteni. Ukrajnával kapcsolatban azt mondta, mindenkinek azt javasolja, alakítsa ki a saját véleményét.

D_MTI20220406001

Szintén kérdésre válaszolva Orbán azt mondta, természetesen folytatni fogják az eddigi politikájukat, semmi oka, hogy változtasson. „Egyszer valaki már megtette ezt, bizonyos szempontból máig ebből élünk” – mondta Gyurcsány Ferencre utalva.

 

Ukrajna létezik, Szijjártó ha akar, marad külügyminiszter

 

Ukrajna egy létező állam, az ukránok pedig keményen harcolnak, mindig tudta, hogy jó katonák – mondta a miniszterelnök kérdésre válaszolva. Korábban bármilyen probléma volt a két ország között, most ezt nem hozzuk fel ebben a helyzetben.

Az árstopot amíg lehet, fent kell tartani, és a rezsicsökkentést is

– mondta.

 

Minden magyar minisztérium informatikai rendszere folyamatosan támadás alatt áll többféle irányból, mi pedig védekezünk – válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány a külügyminisztériumot ért orosz kibertámadások miatt, beszélt-e erről Putyinnal, és marad-e Szijjártó Péter külügyminiszter.

Utóbbi csak az Szijjártó döntésén múlik, Orbán szeretné, ha maradna.


A kormányalakításról azt mondta, mindig jelentős átalakítások voltak a kormányszerkezetben a választások után és a személyekben is, mert mindig a valós helyzethez kell ezt igazítani a kormányt. Ezért nem lesz gyors kormányalakítás – mondta.

 

Zelenszkij rossz szokása


Nem tervezünk kiutasítani orosz diplomatákat, legfeljebb akkor, ha meg nem engedett tevékenységet végeznek – mondta a miniszterelnök.

 

Zelenszkij elnöknek van egy rossz szokása, hogy mindenkinek meg akarja mondani, hogy mit csináljon. Ez akkor különösen szerencsétlen, ha segítséget kér, és ha nem olyan segítséget kap, amit kért, akkor lehordja azt, aki segít. Erről Zelenszkijnek le kellene szoknia – mondta Orbán arra a kérdésre, hogy miért említette Zelenszkijt is a győzelmi beszédében vasárnap éjjel.

 

A légtérzár légiháborút jelent, Magyarország ezt nem akarja, míg Lengyelország igen. Magyarországnak nincs tengere, így nem tud máshonnan energiát hozni, mint a „csövön keresztül”. Ezek miatt nem azonos az álláspontunk Lengyelországgal, de a magyar-lengyel szövetségnek nem is ez a lényege, hanem a Brüsszellel szembeni közös fellépés, ez a szövetség pedig sértetlen – mondta Orbán Viktor.

A gyermekvédelmi népszavazás bár jogilag eredménytelen lett, soha annyi ember nem szavazott még népszavazáson egy irányba, mint ezen a népszavazáson, Orbán Viktor szerint ez a mérvadó, és nem az, hogy a népszavazás eredménytelen volt.

Az orosz befektetési bankkal kapcsolatban azt mondta, ez fontos bank, meg kell tartani, a nemzetbiztonsági kockázatokat pedig elhárítják.

 

Az orosz gázzal kapcsolatban, amiről a Népszava írta meg, hogy a KSH szerint sokkal drágábban jön, mint amennyit a hivatalos nyilatkozatok szerint fizetünk érte, Orbán Viktor azt mondta, most a lényeg, hogy jöjjön, az ár csak a második tényező.

Nem lesznek megszorítások

– jelentette ki a miniszterelnök kérdésre válaszolva. Egy másik kérdésre válaszolva, hogy hideg polgárháború van-e Magyarországon, azt válaszolta, hogy ő a békés egyet nem értésben hisz.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

 

(Fotók: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló