2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#fidesz #európai bizottság #jogállamiság

Az Európai Bizottság megindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen

Nagy Donát 2022.04.05. 17:35

A Fidesz még csak ígéretet sem tett arra, hogy visszaszorítja az uniós pénzekkel való visszaéléseket.

 

Hivatalosan is megindítja Magyarország esetében, a magyar kormány döntéseivel és intézkedéseivel szemben „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer” szerinti eljárást, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság, írja a Telex.

 

A cikk szerint már korábban utalt arra az Európai Bizottság, hogy az áprilisi választások után léphetnek majd leghamarabb az Európai Bíróság a kérdésben. Az első lépéseket már tavaly novemberben megtették, amikor levelet küldtek a magyar és a lengyel kormánynak is.

Az uniós testület szerint Magyarországon a korrupció a probléma, míg Lengyerországban a bírói függetlenség és az uniós jog tiszteletben tartása vitás kérdés.

A lengyel kabinet ugyanakkor érdemi ígéreteket tett az EU-nak az igazságügyi reformjukat érintő aggályok orvoslására, és biztosították a szövetséget arról, hogy szükségük van a közösség támogatására, amelyért cserébe meg is kívánnak felelni a feltételeknek. Így Lengyelországgal szemben nem is indítanak eljárást, mivel ott az igazságszolgáltatás rendszerén belül fedeztek fel problémákat – ami viszont nem érinti az uniós költségvetést.

Ezzel szemben az Európai Bizottság komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei, miután felelősségre vonás nélkül maradtak konkrét korrupciós aggályok.

A Bizottság korábbi közlése szerint ők korábban elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek – például az ügyészség – független működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket és kifogásokat. Az erről szóló levelet már tavaly megküldték az Orbán-kormánynak.

 

A lap megjegyzi, hogy a források nagyobb arányú leállításának hosszabb távú, súlyos következményeit a mechanizmus elindításával végül majd a magyar állampolgároknak kell viselniük.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexkép forrása: European Commission / Facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló