2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#vízügy #aszály #szárazság

Vízügy: 1901 óta nem volt ilyen nagy aszály Magyarországon

Barna Benedek 2022.08.09. 13:52

Az OVF közlése szerint az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik.

 

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik – írta az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

 

A Vízügy honlapján közzétett tájékoztatás szerint az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott a Duna és a Tisza vízgyűjtőjére is a januárjától július végéig terjedő időszakban: a Duna-vízgyűjtőn az éghajlati átlaghoz képest 25 százalékos, míg a Tiszáén 31 százalékos csapadékhiány alakult ki. Mindkét területen a március volt a legszárazabb, amikor a csapadék 79-89 százaléka hiányzott.

 

A vízgyűjtőkön egyébként már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja növelte ezt a hiányt.

szárazság mti rosta tibor
Teljesen kiszáradt természetes vízgyűjtő Orosháza közelében 2022 júliusában (Fotó: Rosta Tibor / MTI). 

Az ország 12 vízügyi igazgatóságából tíz területén van érvényben vízhiány elleni készültség. A megnövekedett vízigények ugyanakkor a korábban betározott vízmennyiségből kielégíthetők, vízkorlátozásra sehol nincs szükség. Ugyanakkor a rendkívüli – öntözési idény elején nem jelzett – vízigények lekötésére csak korlátozottan van lehetőség – jelezte a Vízügy.

 

Az OVF közölte azt is, hogy az aszályhelyzet, a tavak és folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények miatt folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, amely országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló