2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

#lőrinci #magyar madártani és természetvédelmi egyesület #aszály #selypi ülepítő tó #mme

Bizonytalan, hogy megmenekülhet-e a Selypi ülepítő tó és gazdag élővilága

Kovács Dávid 2022.08.01. 11:33

A kiszáradt ülepítőbe csak a szomszédos horgásztóból lehetne vizet engedni, ezt azonban több bürokratikus akadály is nehezíti.

 

Ha újra vizet kapna a Magyar Madártani Egyesület kezelésében lévő selypi ülepítő tó, könnyen helyreállhatna a korábbi állapot, a természet gondoskodni tudna az újrakezdésről, a vízpótlás jelenleg azonban nem oldható meg – nyilatkozta az MME ügyvezető igazgatója, dr. Halmos Gergő a Heol.hu-nak.

 

list_kkl8Dk2L
Sivatagivá aszalódott talaj a selypi ülepítő medrében (Fotó: Zubor András)

 

 

Az Egri Ügyek két héttel ezelőtt drámai fotókon mutatta be a Lőrinci mellett található tó aszály sújtotta medrét, a helyzet pedig azóta sem javult, a talaj szinte sivatagivá aszalódott, a sűrű náddal körülvett élettér jelenleg is a pusztulás jeleit mutatja. Mint írtuk, az ülepítő vizében kisebb és nagyobb halak egyaránt éltek, a víz felszínét récék, hattyúk, szárcsák, vöcskök és vízityúkok népesítették be, nem volt ritka a szürke és a vörös gém, időnként fehér kócsagot, fácánt, rókát és őzet is látni lehetett az ülepítőnél, de az itteni élővilágot jól ismerők szerint fokozottan védett cigányrécék, vidrák, mocsári teknősök, varangyok és bölömbikák is előfordultak a tóban.

A helyzet speciális, hiszen a selypi tó egy mesterséges építmény. Valaha a hatvani cukorgyárhoz tartozott, s évtizedekkel ezelőtt sikerült az egyesület, valamint az ott élő színes állat- és madárvilág számára megmenteni. (...) A selypi tóba csak úgy lehetne vizet engedni, hogy a mellette lévő horgásztóból kapja, azonban ott nemrég tulajdonosváltás volt. Így jogi akadálya és még ezenkívül bonyolult hatósági engedélyeztetési okai is vannak annak, amiért nem kaphat vizet a terület

– közölte a portállal dr. Halmos Gergő.

 

Az MME ügyvezető igazgatója emlékeztetett: az aszályos időjárás túlmutat a selypi ülepítő problémáján, a vízhiány a ­költési időszakban a vízimadarak táplálékbázisát is érintette, ami alacsonyabb fiókaszámot eredményezett, az aszály hatására élőhelyek számolódtak fel. Halmos Gergő szerint ha csak egy-egy évre szárad ki egy meder, azt a természet helyre tudja hozni, azonban ma már komolyabban lehet számolni a hosszabb távú kiszáradás hatásaival. "Ha három vagy öt évig ilyen állapotban áll egy terület, akkor ott már kinőnek a bokrok, nehezebben áll vissza az eredeti állapot, ha újra vizet kap – mondta a szakember.

 

A kiszáradt selypi ülepítőt bemutató galériánkat itt lehet megnézni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló