2024. május 28., Emil Csanád

Környék ügye

#jász-nagykun-szolnok megye #betegség #tiszafüred #aszály

"Tavi bénulásban" elpusztult madarakat találtak Tiszafüred közelében (FOTÓK)

Barna Benedek 2022.07.28. 15:40

Az aszály hatására jelent meg a betegség, amely több állattal is végzett egy kiszáradó tónál. A szakember szerint ahogy élővizeink apadnak, országszerte megnőhet a hasonló esetek száma.

 

A rendkívüli aszály hatására megjelent a "tavi bénulásnak" is nevezett botulizmus, több madárral is végzett – erről a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) számolt be a napokban a közösségi oldalán.

 

Az MKVT vezetője, Kiss Balázs a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbányagödör-tó partjáról egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat szedett össze munkatársaival.

 

A Facebook-oldalukon néhány fotót is megosztottak néhány elpusztult állatokról, amelyek között a beszámolójuk szerint volt fehér gólya, gólyatöcs, dankasirály, egerészölyv és vetési varjú is:

 

 

Kiss Balázs szerint a tünetek alapján nem is kérdéses, hogy a sekély, felmelegedő vízben felszaporodó baktériumok termelte rendkívül súlyos idegméreg, a botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat.

 

Mint a Népszava írja, az emberre-állatra rendkívül veszélyes botulin toxin mérgezésnek tipikus tünetei, hogy

az állat előbb zavart lesz, majd izombénulás lép fel. Van olyan madár, amelyik nem tudja megtartani a fejét és belefullad a vízbe, de többségében a szárnyasok a vízpartra vergődve pusztulnak el, hosszas szenvedés után.

Az MKVT rövid videót is közzétett egy megbetegedett gólyáról (amelyet egyébként a felvételhez fűzött megjegyzés szerint sikerült megmenteni), hogy bemutassák a mérgezés állatokra gyakorolt hatását:

 

Amióta a madárpusztulásra és a megbetegedésekre felfigyeltek, több mérgezett állatot sikerült befogni és tüneteiket kezelni. Ugyanakkor a szakember szerint a láthatónál lényegesen nagyobb az elhullás és nem csak a madarak pusztulnak, láttak már kezdeti mérgezéses tüneteket mutató őzbakot is elszaladni. A természetvédők folyamatosan járják a területet és gyűjtik be a beteg állatokat.

 

Mocsárvidékeken, így Fertő-tó mentén vagy a Kiskunsági szikeseken régóta előfordultak hasonló esetek, és nagyobb aszály idején már korábban is voltak tömeges botulinos madármérgezések, ám az MKVT vezetője szerint az ő területükön eddig nem volt nyoma ennek.

Ilyen madárpusztulást nem láttunk itt az utóbbi évtizedekben

– mondta.

 

Máshol is megjelenhet a botulizmus

 

Szakmai berkekből egyelőre nem tudnak országosan a botulinmérgezésekről, ám a hőség és a vízhiány miatt számítani lehet hasonló pusztulásokra. Kiss Balázs úgy nyilatkozott:

szinte biztosra veszi, hogy a hőséggel és a vizek leapadásával országszerte nőni fog az ilyen botulin mérgezések száma.

Az országot sújtó aszályban ugyanis a vadaknak itatóhelyül szolgáló természetes vizek pocsolyává sűrűsödhetnek és ezekben a szerves anyagokban gazdag, átmelegedett vizekben elszaporodhat a neurotoxint termelő Clostridium botulinum baktérium.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló