2023. június 5., Fatime

Mindenki ügye

#nagy istván #mezőgazdaság #aszály

Agrárminiszter: Történelmi mértékű aszály sújtja Magyarországot

Barna Benedek 2022.07.06. 17:23

Nagy István szerint annyi kárt okozhat idén a szárazság, hogy a kárenyhítési keretet meg kell emelni.

Történelmi mértékű aszály sújtja Európát és hazánkat is"

– így kezdte mondandóját Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán szerdán közzétett videóban.

 

A tárcavezető közlése szerint

június legvégére a 300 ezer hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága.

nagy-istván-aszály-fb
Kép forrása: Nagy István / Facebook

Nagy István szerint a gazdálkodókat segíteni hivatott kárenyhítési alap az elmúlt években mindig helyt állt a természeti károk okozta bevételkiesés kompenzálásában, most azonban a gazdálkodói károk mértéke várhatóan meg fogja haladni az alap keretét (az 12,5 milliárd fortintot). A miniszter azt mondta, tájékoztatja a kormányt a kialakult helyzetről, és a végleges gazdálkodói kárigények összesítése után pedig javaslatot tesz arra, hogy a kárigények alapján egészítséki ki a kárenyhítési alap forrásait.

 

A miniszter szerint további segítséget jelenthet, hogy az idei évben a megemelkedett igényekre tekintettel többletpénzt biztosítanak a díjtámogatott aszálybiztosításokhoz. Így lehetővé válik az aszályhoz kapcsolódó biztosítási díj 65 százalékának kifizetése támogatásként a gazdálkodók számára. Emiatt több mint 14 milliárd forintra emelik az erre fordítható vidékfejlesztési források összegét.

 

Annak érdekében, hogy ez a támogatás a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljon, az agrárminiszter arra kérte a biztosító társaságokat, hogy a termelők aszálykárait a megkötött biztosítások alapján, a lehető legteljesebb mértékben és leggördülékenyebben térítsék meg. 

 

Nagy István hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében, mivel – mint mondta – olyan természeti katasztrófát, mint ez a mostani, még nem éltünk át.

 

 

(Indexfotó: Ujvári Sándor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló