2022. augusztus 14., Marcell

Mindenki ügye

#ügyészség #magyar honvédség #afganisztán #rémhírterjesztés

Ügyészség: nem terjesztett rémhírt a Honvédség parancsnoka, amikor repülőn bombát szerelő afgánról beszélt

Nagy Donát 2021.09.13. 18:24

Az ügyészség szerint mivel nem az ügyben tartott sajtótájékoztató nem a közveszély helyszínen zajlott le, így nyugodtan lehet ezzel riogatni.

 

Talán emlékeznek még, hogy Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke az afganisztáni mentőakciót követő nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az egyik evakuálást végző gép utasa

már a bombát szerelte a vécében, amikor sikerült lekapcsolni.

Az elhangzottak miatt Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő feljelentést tett, mert a parancsnok mondatai szerinte alkalmasak voltak a rémhírterjesztésre, illetve az uszításra, írja a HVG. A lap szerint az ügyben eljáró ügyészség most azonban azt a tájékoztatást adta, hogy

feljelentés alapján nem vonható le megalapozott következtetés, hogy Ruszin-Szendi állítása elferdített vagy valótlan állítás lett volna.

ruszin-szendi-mti-ujvári-sándor
Ruszin-Szendi Romulusz (Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Mint ismeretes, az állítólagos "vécés bombaszerelésről" nem közölt részleteket a vezérkari főnök, ezért az állításoknak a sajtó próbált meg utánajárni. Az RTL Híradó előbb a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult kérdéssel, de a tárca nem adott tájékoztatást. A csatorna ezért a NATO sajtóközpontjával is felvette a kapcsolatot, hogy megkérdezze, történt-e ilyen ügy, amiről Ruszin-Szendi beszélt.

A NATO válaszolt, csakhogy ők központilag nem tudták megerősíteni az incidenst, mondván, hogy a szövetségesek feladata, hogy a gépeiken történteket kommentálják. Ilyen ügyről azonban egyetlen ország kormánya sem jelentett, és az RTL a nemzetközi sajtóban sem találta a nyomát.

Hadházy ezek után jutott arra a következtetésre, hogy Ruszin-Szendi állításai megalapozatlanok lehettek, így pedig a köznyugalom megzavarása is szóba jöhetett szerinte.

 

 

Az ügyészség viszont nem fogadta be az indítványt, mert szerintük a sérelmezett közlés nem a jövőben bekövetkező, hanem egy múltbeli eseményre vonatkozott, illetve az ügyben tartott sajtótájékoztató nem a közveszély helyszínen zajlott le. 

Az ügyészség szerint a magyar honvédség parancsnoka nyugodtan kitalálhat egy ijesztgető mesét a repülő mosdójában bombát fabrikáló afgán menekülőkről, és nyugodtan ijesztgetheti azzal magyarok millióit a nagy nyilvánosság előtt egy sajtótájékoztatón.

– kommentálta Hadházy az esetet.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló