2024. április 12., Gyula

Mindenki ügye

#ausztria #románia #védettségi igazolvány

Romániába utazóknak nem elég a magyar védettségi kártya, Ausztria nem fogad el minden vakcinát

Barna Benedek 2021.05.16. 20:43

A román határon mégsem jelent szabad utat a plasztikkártya felmutatása.

Florin Citu román miniszterelnök május elején arról beszélt, hogy Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltás igazolását. Ez később a Maszol.ro portálnak a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos is megerősítette. Hétvégén azonban a Telex arról számolt be, hogy egy olvasójuknak nem volt elég a határátlépéshez magyar védettségi igazolvány.

 

"Magyarországról ugyanis csak azok utazhatnak Romániába, akik legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon. Mivel a magyar hatóságok már az első oltás után kiadják a védettségről a plasztikkártyát, ezzel a román határon semmire nem megyünk" – írja a telex.hu.

 

A magyar külügy konzuli szolgálatának honlapján is jelzik, hogy a magyar védettségi igazolványt a román hatóságok nem fogadják el. Sőt, a leírásban még azt is hozzáteszik, hogy ha legalább 10 nap el is telt a második oltástól számítva, az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolásának kell tartalmaznia, és az igazoláson román, vagy angol nyelven is fel kell tüntetni (vagy ennek hiányában hivatalos fordítást bemutatni).


Emellett hétvégén az is kiderült, hogy Németországhoz hasonlóan kizárólag az Európai Unió által elfogadott oltásokat fogadják el Ausztriában is. A hírről beszámoló ORF Magyarok szerint akik az orosz Szputnyik V vagy a kínai Sinopharm vakcinákal oltatták be magukat, azok továbbra is csak negatív koronavírus teszttel vehetik igénybe többek között a szállodák, az éttermek és a strandok szolgáltatásait.

 

Mint a 444.hu írja, Ausztriában az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak Zöld Kártyát kapnak, ezzel lehet majd látogatni az éttermeket, szálláshelyeket, strandokat és sok más közösségi teret az országban. (A Zöld Kártyát egyébként annak is kiadják, aki aki átesett a betegségen aki átesett a betegségen, és hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-teszttel bizonyíthatja gyógyultságát, illetve aki 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztet mutat fel).

A külügyminisztérium oldalán közölt lista szerint jelenleg nyolc ország van, ahová a magyar védettségi igazolvánnyal be lehet utazni: Bahrein, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Törökország. (Horvátország esetében fontos tudni, hogy a második oltás dátumát is figyelik, ezért a magyar védettségi kártya önmagában nem elég, fel kell mutatni a papíralapú oltási igazolványt is, amelyen mindkét oltási dátum szerepel.)

Frissítés: hétfőn az osztrák egészségügyi miniszter azt jelentette be, hogy nemcsak az EMA, hanem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltóanyagokat is elfogadják, és mivel a Sinopharm már kapott veszélyhelyzeti engedélyt a szervezettől, így az ezzel oltottak is kaphatnak Zöld Kártyát. Tehát a Magyarországon használt vakcinák közül egyedül az orosz Szputnyikot nem fogadják el Ausztriában.

 

(Indexfotó: MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló