2023. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#oktatás #pdsz #belügyminisztérium #pintér sándor #közoktatás #pedagógusok demokratikus szakszervezete

Tanárszakszervezet: Óriási visszalépés, hogy a Belügyminisztérium lesz a felelős az oktatásért

Barna Benedek 2022.05.17. 13:00

A PDSZ szerint érthetetlen a döntés. Felmondási tilalomtól, átvezénylésektől tartanak.

 

A napokban derült ki az ötödik Orbán-kormány minisztereinek névsora, és így az is, hogy ezúttal sem lesz önálló oktatási tárca. Mivel pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszűnik, más tárcák lesznek felelősek ezért a területért: a felsőoktatásért, a szakképzésért és felnőttképzésért az újonnan létrejövő Kulturális és Innovációs Minisztérium felel majd, míg a közoktatás a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz kerül. 

 

A pedagógusok számítottak arra, hogy nem lesz oktatási minisztérium, azt a hírt viszont megdöbbenve fogadták, hogy a belügy alá vonják a közoktatást.

Óriási visszalépés oktatási és társadalmi szempontból, hogy a belügyminisztérium lesz a felelős az oktatásért. Ennek üzenetértéke van, mégpedig hogy esetleg parancsuralmi eszközökkel fogják irányítani ezt a területet is.

Azt pedig furcsának tartjuk, hogy a területekért felelős államtitkárokat nem az új kormány névsorával egyidejűleg jelentették be. Ahogy az is érdekes, hogy ami a gazdasági szegmenseket illeti, azokat több tárca között is szétosztották" – nyilatkozta  Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője a Menedzsment Fórumnak.

 

Szavai alapján értetlenül állnak a döntés előtt, és bosszút sejt mögötte:

És az égvilágon semmilyen magyarázatát nem látjuk a lépésnek. A jogszabálytervezetben sincs indoklás, csak hogy a háború ellen meg kell védeni az országot. Egy viszont tény: itt egy olyan területről van szó, amelynek képviselői sokat kakaskodtak, végül hozzárendelték ahhoz a miniszterhez, amely parancsokkal és egyéb rendvédelmi eszközökkel szokott maga körül rendet tenni"

– mondta.

Nagy Erzsébet - pdsz - mti - soós lajos
Nagy Erzsébet (Fotó: Soós Lajos / MTI)

A PDSZ attól tart, hogy olyan következményei lesznek mindennek, mint az egészségügyben történteknek, például egy új jogállási törvény bevezetése. "Kezdődött a köztisztviselői szférával, ahol már két törvény van, de szerintünk egyik rosszabb, mint a másik. Azonnal kevesebb lett a felmentési idejük és a végkielégítésük, megcsorbították a jogaikat. Aztán jött a szakképzés, majd a kulturális szféra átszervezése. A szakképzési törvény szerint például a dolgozóknak csomó pluszmunkát nem fizetnek ki, a munkaidőkeret pedig még a munka törvénykönyvének szabályainál is hátrányosabb a munkavállalók számára. Az egészségügyi szolgálati jogviszony pedig egészen militáns lett.

Attól tartunk, hogy minket is felmondási tilalommal, átvezényléssel és hasonlókkal sújtanak majd. De a parancsuralmi módszerek nem valós megoldások, csak átmenetileg lehet elfedni dolgokat. Attól is tartunk, hogy lehetetlenné teszik majd a tömeges lemondásokat a közalkalmazotti jogviszonyról, és lehetetlenné teszik a tömeges felmondásokat a nem állami intézményekben"

– fogalmazott Nagy Erzsébet, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az európai uniós országokban unikális megoldásnak számít az oktatás belügyminisztérium alá rendelése.

 

 

(Indexfotó: Illyés Tibor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló