2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

#orbán viktor #európai unió #oroszország #ukrajna #nato #háború #orosz-ukrán konfliktus

Orbán Viktor is elítélte Ukrajna megtámadását, humanitárius segítséget ígért

Barna Benedek 2022.02.24. 14:33

A kormányfő is reagált a háborúra. Arról beszélt, hogy az EU-val egységben lépnek fel az ügyben.

 

Az Ukrajnát ért katonai támadás miatt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt fél összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését. Ezt követően egy rövid Facebook-videóval jelentkezett, amelyben ő is reagált a hajnalban kitört háborúra.

Magyarország európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését.

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy úgy látja, az európai egység fenntartható lesz, és közös lépésekre szánhatják el magunkat a tagállamok.

 

Orbán megismételte előző napi kijelentését, miszerint ki kell maradnunk ebből a káborús konfliktusból, éppen ezért se katonákat, se fegyvereket nem akarnak Ukrajnába küldeni. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

humanitárius segítséget nyújtunk majd,

bár azt egyelőre nem részletezte, hogy mit ért ezalatt.

 

A miniszterelnök ezt követően megjegyezte, hogy szerinte az ellenzék javaslatai veszélyeztetik az ország energia- és gázellátását, és a rezsicsökkentést. (Az ellenzéki pártok egyébként a délelőtt folyamán a Paks II beruházás felfüggesztésére és a sokak szerint kémkedésre használt orosz Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítására szólították fel a kormányt.)

 

A menekültek számának emelkedését várják

 

A miniszterelnök elmondta, hogy katonai és kijelölt rendőri egységeink már megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségben, majd azt mondta:

Sajnos arra kell számítanunk, hogy a mai katonai támadást követően a Magyarországra érkező, föltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő

Ugyanakkor Orbán szerint ezeknek az embereknek az ő ellátására fölkészültek, és az ország képes lesz gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással. (Az RTL a kormányfő szerdai videójában kiszúrta, hogy egy abban szereplő térkép alapján a Magyar Honvédség háború esetén 600 ezer menekülttel kalkulál a Kárpátokon túlról.)

 

A kormányfő elmondta, hogy a mai napon vésztanácskozást tartanak. Azt követően, késő estére ígért újabb tájékoztatást.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló