2021. szeptember 16., Edit

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #oltás #astrazeneca #janssen

Operatív Törzs: április második fele előtt nem jön az egydózisú koronavírus-vakcina

2021.03.19. 12:14

A pénteki tájékoztatón elhangzott az is, hogy haladnak a regisztrált idősek oltásával, és hogy hány embernél mutatták ki a vírus valamelyik mutációját itthon.

Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a Telex beszámolója szerint elismételte, amit Orbán Viktor reggel bejelentett, azaz hogy egy héttel meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

Ennek megfelelően hétfőtől továbbra is kötelező a maszkviselés lakott területen belül az utcákon és a köztereken, érvényben marad az esti kijárási korlátozás, a jelenleg zárva tartó üzletek sem nyithatnak ki a következő héten sem, tilos rendezvényt vagy gyűlést szervezni, illetve ilyen eseményen részt venni.

A szóvivő azt is elmondta: a rendőrségnek tudomása van arról, hogy a korlátozások ellenére hétvégére az ország több pontján is gyűlésre hívják egyesek a lakosságot. Gál Kristóf mindenkit a hatályos rendelkezések betartására kért.

gal-kritof-korona-gov

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője közölte:

Az eddig regisztrált idősek több mint fele be van már oltva

A koronavirus.gov.hu-n reggel közölt aktuális járványadatokat ismertetve arra nem tért ki, hogy a 10.759 új fertőzöttel rekordot döntött a regisztrált napi új betegek száma, arról viszont beszélt, hogy még mindig a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáció pedig gyorsan és könnyen terjed közösségben.

 

Az oltási kampány kapcsán elmondta: a háziorvosok jelenleg AstraZeneca oltóanyaggal tudnak oltani, a kórházi oltópontokon pedig a Szuptnyik és Pfizer vakciái elérhetőek. Az AstraZeneca-vakcina kapcsán felidézte az Európai Gyógyszerügynökség csütörtöki állásfoglalására, amely szerint biztonságos, nem növeli a vérrögképződés kockázatát, a jótékony hatásai pedig messze meghaladják az esetleges kockázatokat. Így Magyarországon folytatják a vakcina használatát.

 

Újságírói kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy Magyarországon 1397 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst, ez az, ami feltehetőleg az egész országban jelen van már. A cseh vírusvariánst 13, a dél-afrikai mutációt pedig 6 esetben mutatták ki eddig. A brazil vírusvariáns még nem jelent meg hazánkban.

galgoczi_agnes-korona-gov

Múlt héten kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, Janssen koronavírus-vakcinája, amelyből egy adag is elég. Ezzel kapcsolatban arra kérdeztek rá, hogy mikortól kezdhetik használni itthon. Az NNK osztályvezetője úgy válaszolt:

az egydózisú de április második felénél korábban nem lehet számítani arra, hogy Magyarországon lehet ezzel a vakcinával oltani.

Az RTL szerint az oltási programban résztvevő egyes háziorvosok ellátási problémákat tapasztalnak és ennek okairól érdeklődtek. Galgóczi az erre a kérdésre úgy reagált, hogy "mindig annyi oltóanyagot tudunk a háziorvosok rendelkezésére bocsájtani, ami a rendelekzésre áll Magyarországon, és amikor ki tudjuk szállítani". Az osztályvezető úgy nyilatkozott, hogy a heti oltási terv teljesítése a háziorvosok többségének nem okoz gondot, majd megköszönte a háziorvosok munkáját.

 

(Képek forrása: koronavirus.gov.hu – Indexfotó: Mohai Balázs / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló