2021. május 12., Pongrác

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #európai gyógyszerügynökség

Zöld utat kapott az egydózisú koronavírus-vakcina Európában

EÜ/MTI 2021.03.11. 16:31

Ez a negyedik oltóanyag, amelyre rábólintott az Európai Gyógyszerügynökség, de az első, amelyből egy adag is elég.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot. A vakcinája európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

 

Az amszterdami székhelyű EMA ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot ajánlotta forgalmazásra.

A Johnson & Johnson vakcinája tehát a negyedik, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ajánlása szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, de az első, amely egydózisú. Az ügynökség a vakcina alkalmazását 18 éveskortól ajánlja.

Az uniós ügynökség uniós ügynökség közleményében az áll: az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) gyorsított eljárás keretében végezte a Johnson & Johnson COVID-19 Vaccine Janssen névű oltóanyag vizsgálatát, amelynek során értékelte a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó, már rendelkezésre álló adatokat.

 

Alapos értékelés során az EMA illetékes bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a vakcinára vonatkozó adatok megbízhatóak és megfelelnek a kritériumoknak, az oltóanyag azonnali rendelkezésre állásából származó előny egyértelműen meghaladja a gyógyszerrel összefüggő kockázatokat - közölték.

nz_johnsonvax_afp
Fotó: AFP

 

A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget

- közölték.

 

A Telex összefoglalója szerint a Janssen januárban jelentette be, hogy a vakcina 66 százalékos hatásossággal véd a megbetegedéstől, az EMA közleménye 67 százalékos hatásosságról ír. Az oltóanyag a klinikai vizsgálatok alapján a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban véd, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt.

 

A lap arra is kitér, hogy az Európai Bizottság még október elején, harmadik gyártóként kötött szerződést a Janssennel, 200+200 millió adag van lekötve a tagországok részére, a második rész opciósan. Ebből mindegyik ország lakosságarányosan vásárolhat. Magyarország az első 200 millió adag ránk eső részére, 4,36 millió adagra be is jelentkezett a cégnél, ami 4,36 millió főnek elég.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló