2021. szeptember 17., Zsófia

Mindenki ügye

#koronavírus #operatív törzs #járvány #vakcina #astrazeneca #janssen

Operatív Törzs: hamarosan jöhet az egydózisú Janssen-vakcina első szállítmánya

2021.03.12. 12:47

18 éven felüliek kaphatják majd az újabb oltóanyagot, amelyből Magyarország több mint 4 millió adagot kötött le.

A Telex beszámolója szerint Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján megerősítette: a hatályos jogszabályok értelmében továbbra is tilos gyűlést szervezni vagy gyűlésen részt venni, így hiába jelentett be több magánszemély rendezvényt Budapesten március 15-ére, nem szabad megtartani. (Mint a telex.hu cikke megjegyzi, a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom március 15-én tervez tüntetni a lezárások ellen, de ez alapján az ő tiltakozásukat sem lehetne megtartani.)

 

Az alezredes arra kért mindenkit, hogy kerüljék el a csoportosulásokat és tartsák be a szabályokat, és lehetőleg mellőzzék a háromnapos hétvégék előtti nagybevásárlásokat is mellőzzék. Újságírói kérdésre később azt is elmondta, hogy a március 8-án életbe lépő szigorúbb korlátozások bevezetése után "kiugróan magasak lettek a maszkhasználattal kapcsolatos szabályszegések".

 

A sajtótájékoztatón Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője az aktulis járványhelyzet kapcsán arról beszélt, hogy harmadik hullám kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak száma, és megháromszorozódott a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók száma.

 

Elmondta továbbá, hogy a vírus brit mutációja nagyon gyorsan terjed Magyarországon, és több más európai országban. Itthon a fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 46 év, és leggyakrabban a 20 és 69 év közötti korosztályból kerülnek ki.

kiss-galgocz-koronavirus-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Az oltási programra kitérve elismételte, hogy a héten a háziorvosok az AstraZeneca vakcinájával oltanak, és az Operatív Törzs azt kérte tőlük, hogy a hatvan éven felüliekkel folytassák az oltásokat. Az oltópontokon a Pfizer és a Szputnyik vakcina elérhető, és ezekkel oltanak a hétvégén is.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, csütörtökön Európában is zöld utat kapott a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen gyógyszeripari vállalat egydózisú koronavírus-vakcinája, amelyből Magyarország 4,36 millió adagra kötött szerződést. Ezzel kapcsolatban Galgózi elmondta, a 18 éven felülieket fogják ezzel oltani, és az első szállítmány remélhetőleg hamarosan meg is érkezik. Az NNK főosztályvezetője szerint ennek a vakcinának a tárolása és szállítása is könnyebb lesz.

 

A napokban több országban is felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását, ezért több médium is rákérdezett, hogy mi az Operatív Törzs álláspontja. Galgóczi Ágnes azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartják mérvadónak, amely szerint az AstraZeneca hatékony és biztonságosan alkalmazható. "Az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat" - fogalmazott.

Az AstraZeneca használatát a Telex összefoglalója szerint azután függesztették fel egyes álalmokban, hogy néhány embernél vérrögképződés jelentkezett az oltás után. Az EMA csütörtöki közleménye szerint nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a vakcina továbbra is beadható. A szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. Ezeknek az eseteknek a kivizsgálása folyamatban van az EMA közlése szerint.

(Indexkép forrása: Twitter)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló