2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#kormányrendelet #energia #rezsi

Megjelent a kormányhatározat az energia-veszélyhelyzetről

2022.07.16. 09:01

Magáról a rezsicsökkentésről nem derül ki belőle sok minden.

Gulyás Gergely a szerdára váratlanul meghirdetett Kormányinfón bejelentette, hogy a háború, és a „háborúra adott szankciós válaszok” miatt Európa energiaválságban van, drasztikusan nőnek az energiaárak, ezért a kormány energiaveszélyhelyzetet hirdetett, hét pontból álló intézkedési tervet fogadtak el.

 

Ennek az egyik pontja, hogy aki az átlagnál többet fogyaszt az már nem rezsicsökkentett áron, hanem piaci áron fogják fizetni a gáz árát. A bejelentés óta mindenki azt számolgatta, hogy vajon rá vonatkozik-e, és ha igen, mennyire ez a pont. És persze azt vártuk, hogy a kormány kiadja a pontos részletszabályokat ezzel kapcsolatban.

Orbán: Valaki majd megérti, hogy magasabb lesz a számlája, valaki nem

„Európában háborús árak vannak" - kezdte szokásos péntek reggeli interjúját Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint az ukrán-orosz háború egy új kort nyitott meg Európában, beléptünk a háborúk korába. Ez a háború nem csak a frontokon zajlik, hanem a világgazdaságban is. Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettük.

Magyar Közlöny péntek késő este megjelent számába bekerült – az „energia-veszélyhelyzettel összefüggő egyes szükségszerű intézkedések megtételéről” szóló, 1335/2022. (VII. 15.) számú kormányhatározatból azonban nem derül ki semmi. A határozat gyakorlatilag kiosztja azokat a feladatokat, amelyeknek az elvégzéséről a szerdai bejelentés szólt – írja a Telex.

 

A rezsicsökkentésről szóló rész:

A kormány az energia-veszélyhelyzet miatt „felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a kedvezményes lakossági villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedések megtételére […] Határidő: azonnal”.

A többi pontból is csak annyi derül ki, hogy a kormány felhívja az illetékes minisztereket, hogy a már korábban bejelentett intézkedések érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket. Ezek azok a feladatok:

  • a lignit tüzelőanyag kitermelésének növelése;   
  • a Mátrai Erőmű mind a négy blokkjának újraindítása;   
  • a hazai földgázkitermelés 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emelése;   
  • a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása;   
  • a következő téli magyar földgázellátás biztosításához szükséges földgázkészlet betárolása;   
  • az energiahordozókra vonatkozó exportkorlátozás bevezetése.

A Közlönyben van egy másik kapcsolódó kormányhatározat, az 1336/2022. (VII. 15.) számú is. Ebből az derül ki, hogy a kormány létrehozza az energia-veszélyhelyzeti operatív törzset a „meghozandó intézkedések megtételének előkészítésére, továbbá a meghozott döntések végrehajtásának nyomon követésére”.

 

Az operatív törzset Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti majd, tagjai a különböző miniszterek delegáltjai, az MVM Energetika Zrt. delegáltja, illetve Németh Szilárd, rezsibiztos is.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló