2022. augusztus 18., Ilona

Mindenki ügye

#orbán viktor #kossuth rádió #kata

Orbán: Valaki majd megérti, hogy magasabb lesz a számlája, valaki nem

Székely Zoárd 2022.07.15. 08:46

A miniszterelnök a gáz és a villany spórolására hívta fel a figyelmet.

 

„Európában háborús árak vannak" – kezdte szokásos péntek reggeli interjúját Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

 

A miniszterelnök szerint az ukrán-orosz háború egy új kort nyitott meg Európában, beléptünk a háborúk korába. Ez a háború nem csak a frontokon zajlik, hanem a világgazdaságban is. 

Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettük. Harc van az energiaárakért, de lesz harc a munkahelyekért is

– mondta Orbán, majd azt tanácsolta mindenkinek, hogy becsülje meg a munkáját, mert Európában gazdasági visszaesésre kell számítani és néhány hónap múlva sokan fogják elveszíteni a munkahelyüket. 

 

Orbán szerint a háború miatt az áram ára az ötszörösére, a gáz ára pedig a hatszorosára nőtt.

Az látszik, hogy az Unió tüdőn lőtte magát, így levegőért kapkod most. Vagyis lesznek olyan uniós országok, ahol nem lesz gáz, és lesz olyan, ahol lesz, de magas árat kell fizetni érte. Ez utóbbi tömbbe tartozik Magyarország is

– hangsúlyozta.

 

A kormányfő arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában a magasabb rezsi árakat az ottani dolgozók könnyebben kifizetik, hiszen a magasabb jövedelmből könnyebb kifizetni akár egy drágább energia számlát is. 

 

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a rezsiszámla növekedéséről és arról, hogy sokakat ez érzékenyen érint majd, így felelt:

Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg. A teljes lakossági rezsicsökkentés a háborúig belefért, ma már nem.

„A katatörvény módosítása szükséges és jó döntés" – jelentette Orbán Viktor. Szerinte a katatörvényt a háború és a nyugdíjrendszer miatt kellett megváltoztatni.

Be kellett csukni a kiskapukat. Az ma már nem fér bele, hogy 400 ezer katás legyen. A magyar gazdaság jelenleg 150 ezer katást bír el

– fejtette ki a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy a kata régen a „maszek volt.”

 

Szóba kerültek a tüntetések is. Orbán szerint a háborús helyzetben összefogásra van szükség, az ellenzék pedig a vitatható intézkedések miatt kelt most hangulatot, ami szerinte rossz politika, de igyekszik megértően viszonyulni a tüntetőkhöz.

 

A miniszterelnök végül arról is megosztotta a gondolatait, hogy szerinte csak a „Soros György-féle üzletembereknek" lehet érdeke az orosz-ukrán háború fenntartása, de azért hangsúlyozta, hogy ne dőljünk be az összeesküvés-elméleteknek sem.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló