2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#pdsz #tanár #pedagógussztrájk

Megbüntetik a sztrájkoló pedagógusokat, Gulyás Gergely szerint törvénytelen volt a tüntetés

Székely Zoárd 2022.02.03. 11:28

Retorziókról és túlkapásokról számol be a PDSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több helyről is olyan visszajelzést kapott, hogy túlkapások és retorziók érték a hétfői pedagógussztrájkban részt vevő tanárokat és diákokat – írja a PDSZ közleménye.

Beszámoltak a kollégák például arról, hogy a tankerület utólag arra adott utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna

– áll a közleményben.

 

Olyan esetről is írnak, hogy egy iskolavezető meg akarta büntetni azt a tanárt, aki értesítette a szülőket a sztrájkról. A PDSZ szerint a vezető csak a többi kolléga kiállása miatt hátrált meg ettől. Több helyen „fegyelmi eljárást” helyeztek kilátásba, noha ez egy már rég nem létező dolog az iskolákban.

Arról nem tudunk egyelőre, hogy történt-e olyan, amikor sztrájkolótól, sztrájkszervezőtől juttatást, illetményrészt vontak volna el, bár olvastunk már olyat, hogy ilyet kilátásba helyeztek

– írja a PDSZ.

 

Gulyás Gergely a mai kormányinfón úgy nyilatkozott, szerinte jogos igény, hogy a tanárok béremelést akarnak, de a sztrájk ettől független kérdés, és „egy politikai sztrájkkal van dolgunk” a miniszter szerint. Erre bizonyíték szerinte, hogy Márki-Zay Péter kékszalag kitűzését kérte.

Akik a jövő generációját oktatják, azok törvénytelen sztrájkban vettek részt

– mondta.

 

Elmondása szerint arról nincs kormánydöntés, hogy milyen szankciói lesznek a sztrájknak, erről nem gondolkodott a kormány.

 

Ahogy korábban írtuk, a szakszervezetek szerint legalább 20 ezer pedagógus csatlakozott a hétfői figyelmeztető sztrájkhoz, Heves megyében közel 400 ember sztrájkolt, ebből mintegy 130 fő Egerben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló