2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

#kormány #fidesz #orbán viktor #miniszterek

Megalakult az ötödik Orbán-kormány, esküt tettek a miniszterek

Barna Benedek 2022.05.24. 17:05

A régi-új minisztereket a kormányfő mutatta be.

 

Kedd délután a parlamentben esküt tettek az ötödik Orbán-Kormány miniszterei, akiket Orbán Viktor miniszterelnök mutatott be – számolt be az Infostart.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, a parlament kedd délelőtt tizedszer is módosította Magyarország Alaptörvényét a veszélyhelyzettel összefüggésben – a kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is –, délután pedig a miniszteri eskütételeken volt a sor. Orbán Viktor miniszterelnök kapcsolódó felszólalásán bemutatta a kabinet tagjait – Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében, de az ellenzék jelentős részének távolmaradása mellett (a közvetítés alapján csak az LMP és az MSZP és a Mi Hazánk képviselői voltak az ülésteremben).

 

Novák Katalin miniszteri névsorról szóló keddi átiratát Szűcs Lajos jegyző ismertette az Országgyűlésben. A tárcavezetők listáját már korábban ismertette Orbán Viktor, illetve a kormány Facebook-oldalán is közzétették:

 

 

Orbán a kormánytagok bemutása előtt arról beszélt, hogy a háború következményeként menekültáradat és áremelkedés tört rá szerinte a világra, globális energia- és élelmiszerválsággal, emiatt újabb háborúk és a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlások indulhatnak el. Szerinte ebben a helyzetbe az EU vezetése most kapkod, és nem mutat "túl jó formát", ezért az országban "belevaló kormány kell", amely "megfelelő erőt mutat".

 

Varga Juditot az igazságügyi tárca vezetésére kérte fel, számára vétójogot biztosít valamennyi tárca döntéseivel szemben. Az ő feladata lesz az uniós színtéren képviselni a kormányt.

 

Pintér Sándor – akivel 16 éven át szolgált eddig – Orbán szerint "helyreállította a közbiztonságot, visszaszorította a bűnözést, a rendőrviccek kora lejárt". A kormányfő arról beszélt, hogy a miniszter a koronavírus-járvány és a menekültáradat kezelésekor, valamint és a közmunkaprogram területén is bizonyított. Tárcájáról pedig azt mondta, az "valójában ez már a belügyek minisztériuma" – amivel arra célzott, hogy az egészségügy és a közoktatás is hozzá tartozik mostantól.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök feladata továbbra is a kárpát-medencei összmagyarság képviselete és a történelmi egyházakkal való kapcsolattartás lesz.

 

Csák János minisztériumát a tárcavezetőhöz hasonlóan Orbán Viktor is "jövőminisztériumnak" nevezte, mert a családok és az innováció, valamint a kultúra területéért is felel. A tárcavezetőt megelőlegezett bizalommal "Klebelsberg-karakternek" titulálta.

 

Varga Mihály "előrelátó szigora" tette lehetővé, hogy a költségvetési fegyelem és a növekedés egyszerre maradjon érvényes, Görögországot és Portugáliát is megelőztük gazdasági fejlettség tekintetében – mondta Orbán Viktor. Kiemelte, hogy Vargával 32 éve együtt lettek parlamenti képviselők.

 

Palkovics László az iparért és az energetikáért felel majd, feladata lesz a technológiai fordulat levezénylése, amit Orbán a kor legbonyolultabb feladatának nevezett. Hozzátette, hogy Palkovics felel majd a zöldügyekért is. Kiemelte, hogy a miniszter személyében egy Széchenyi-díjas szakemberről van szó.

D_MTI20220524100
A Orbán Viktor (b8) ötödik kormányának tagjai, miután átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől (k) Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j8) jelenlétében a Sándor-palotában. Balról jobbra Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Rogán Antal, Palkovics László, Nagy Márton, Lázár János, Csák János, Varga Judit, Gulyás Gergely, Nagy István, Navracsics Tibor, Pintér Sándor, Semjén Zsolt, Szijjártó Péter és Varga Mihály. (Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Nagy Istváné az agrártárca. Területét a kormányfő úgy jellemezte, aki ezt vezeti, annak sokak szerint "csak megszületni volt nehéz", ám a küszöbön álló élelmiszerválságot is neki kell majd levezényelni. "A magyar vidék számít önre" – mondta.

 

Navracsics Tibor "régi harcos" a kormányfő szerint, tudását a területfejlesztés és az uniós források felhasználása területén kell hasznosítania, amire Orbán azt mondta, "nem hálás feladat".

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterként szolgál majd. Orbán azt mondta, szerinte a mostani háború igazolja, hogy "helyesen döntöttünk a Zrínyi haderő-fejlesztési program beindításáról", és sok sikert kívánt tárcavezetőjének.

 

Rogán Antalt arra kérte, hogy a kormányzati döntéseket és célokat az egész ország számára tegye megismerhetővé, világossá, hogy érthető legyen, mit miért tesz a kormány. "A szuverenitás védelme a miniszterelnök első számú kötelessége, ebben támaszkodom majd a miniszterre" – fogalmazott.

 

Lázár Jánosról azt mondta Orbán, hogy "országépítési" miniszter lesz, akinek a feladata nem kisebb, mint a beruházásokra fordított források hatékony felhasználása. "Korábban sikeres frakcióvezető, államtitkár és miniszter volt, most is jók az esélyei" – fogalmazott a kormányfő.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lesz, és Orbán megfogalmazásában "a tarsolyban lévő innovatív megoldások előkotrását" végzi majd. Munkájához jó egészséget, bátorságot és erőt kívánt a kormányfő.

 

Szijjártó Pétertől a korábbi fáradhatatlanságot kérte külügyi és külgazdasági miniszteri munkájában Orbán Viktor, aki szerint a tárcavezető korábban bebizonyította, hogy egyszerre több helyen is tud lenni.

 

Gulyás Gergely Orbán szerint "villámhárító" lesz kancelláriaminiszterként, a kormány tevékenységét érintő szellemi vitákban fogja képviselni a miniszterelnököt.

 

Orbán beszédét követte a miniszteri eskütétel a történelmi zászlók jelenlétében. Kövér László házelnök sok sikert kívánt az esküt tett minisztereknek, majd a képviselők együtt elénekelték a magyar Himnuszt.

 

 

(Indexfotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló