2023. december 8., Mária

Mindenki ügye

#ellenzéki összefogás #március 15 #márki-zay péter #egységben magyarországért #választás 2022

Márki-Zay: Hiszem, hogy a márciusi ifjak után az áprilisi ifjak fogják elhozni a szabadságot


Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje történelmi párhuzamot vont március 15-e és április 3. között: szerinte ahogy 1848-ban a magyarság a szabadságot választotta az elnyomással szemben, most is erre van lehetősége április 3-án a szavazóknak.

azonnalipp

Közel félórás beszédet tartott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, egyben az április választáson közösen induló ellenzék miniszterelnök-jelöltje. 

Márki-Zay beszédében a tipikus kihívó toposzt előrántva arról értekezett, hogy a sivár és borzasztó jelent a fényes és dicső jövő váltja majd fel.

Beszédében leginkább azt próbálta felfesteni, hogy a jelenlegi kormány miért rossz, és hogy miért kell leváltani, sőt, az ellenzék összefogását és saját maga miniszterelnök-jelöltségét egyenesen olyan történelmi eseményként fogalmazta meg, mint az 1848-as forradalom, az 1956-os szabadságharc vagy az 1989-es rendszerváltoztatás.

20220315162600_MALA4592

A márciusi ifjak a mai áprilisi ifjak jövőéért adták az életüket, azért, hogy egy nyugatos, polgári világban ne nekik kelljen Európába menniük, hanem Európa jöjjön ide, Magyarországra!

– mondta beszéde egy pontján Márki-Zay.

 

Márki-Zay megpróbálja visszavenni a nép és a nemzet fogalmát 


Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje leginkább a nép és a nemzet fogalmán keresztül mutatta be, hogy szerinte Orbán Viktor az elmúlt 12 évben hogyan tette tönkre az országot, és „hogyan sajátított ki minket. Ha a világban azt mondják, magyar, ez az arc jelenik meg szemeik előtt – immáron 12 éve. Érezzük, hogy a világon ez az ember viszi vásárra a bőrünket”, amit Márki-Zay szerint nem lehet tartani. Ezt a közönség tapssal fogadta, illetve az „Orbán takarodj!” skandálásával reagált rá. 

 

 

Márki-Zay szerint Orbán Viktor „hol ide fordul, hol oda”, naponta változtatja érdekeit, barátait, ellenségeit és rombolja a magyarság nemzetközi megítélését, de azt ígérte, ezt „vissza fogjuk venni tőle”.

 

Ugyanakkor szerinte nemcsak a világban áll a történelem rossz oldalán Orbán Viktor, hanem idehaza is, mivel „idehaza is rettenetes bűnt követett el: barátok, szomszédok, családtagok közé vert éket, megmérgezte azt a szép szavunkat, hogy nép vagy hogy nemzet” – véli Márki-Zay.

 

Ezután hosszasan sorolta, szerinte miért lesz könnyű dönteni április 3-án az országgyűlési választásokon, mivel szerinte két dolog közül lehet választani:

Kelet vagy Európa, az önkény vagy a szabadság, illeve a nélkülözés vagy az emelkedő Magyarország közül.

Elmondta, négy éve még ő sem gondolta, hogy ma ő lesz az ellenzék közös kormányfőjelöltje, akit „a fél ország gyűlöl, másik fele pedig tőle vár reményt és megváltást”, de „ez a történelmi hivatás és isteni gondviselés hozott engem ma ide”.

 

Magyarországot Európa felé kormányozná, egyesítené a nemzetet


Ebből levezette, hogy a magyarság nemcsak külföldön, hanem itthon is vesztes lett, ám „nem külső kényszer, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya” tette ezzé az országot. Majd párhuzamba állítva magát és Orbán Viktort, arról beszélt, hogy szerinte érdemes leváltani „egy hazug, vitára nem hajlandó néptribünt” egy őszinte emberre, akinek véleménye néha nem népszerű, és még a szövetségesei sem fogadják el mindig, illetve „óvatlanul tesz félremagyarázható, olykor joggal kritizálható megjegyzéseket”.

20220315165823_MALA4897

Beszéde során többször említette az ellenzék nemrég bemutatott közös programját (arról bővebben ebben a cikkünkben írtunk), illetve a jelszavát, az Emelkedő Magyarországot, majd beszéde végén azt mondta, hogy ő és az ellenzék már Hódmezővásárhelyen bizonyította, hogy vannak olyan politikusok, akik nem lopnak, és aki „nem a várból nézi le az alávalókat, hanem válaszol a kérdésre, akár ő maga is lehajol mások szemetéért”.

 

Majd

arra kért mindenkit, leginkább a fiatalokat, hogy az elkövetkezendő három hétben győzzenek meg három embert, hogy szavazzanak az ellenzékre, mert ha ezt megteszik, azt ígérte, kétharmaddal fogják leváltani az Orbán-kormányt.

„Most az áprilisi ifjak fogják elhozni a szabadságot. Csak a fiatalok segíthetnek, hogy egy szabad és demokratikus országban ébredjünk április 3-a után” – fogalmazott Márki-Zay, majd azt ígérte, ha az ellenzéket választják meg, Magyarország visszatér a történelem jó oldalára, újra egy nép és egy nemzet leszünk.

Abból a gödörből, ahova ők juttattak minket, nem jobbra vagy balra van az út, hanem csak felfelé!

– zárta beszédét és gondoaltait Márki-Zay.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

 

Fotók: Malatinszky Dávid 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló