2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#ellenzéki összefogás #ukrajna #feljelentés #márki-zay péter #rémhírterjesztés #egységben magyarországért #közösség elleni uszítás

Márki-Zay feljelentést tesz, amiért azt terjesztik, hogy magyar katonákat küldene Ukrajnába az ellenzék

Barna Benedek 2022.03.18. 11:36

Rémhírterjesztés és közösség elleni uszítás miatt.

 

Márki-Zay Péter miniszterenlnök-jelölt a hódmezővásárhelyi ügyészségen feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen rémhírterjesztés, közösség elleni uszítás vádjával – adta hírül portálunkhoz is eljuttatott közleményében az Egységben Magyarországért pártszövetség.

Nem tűrjük, hogy bárki azt hazudja az ellenzékről, hogy magyar katonákat akar az orosz-ukrán frontra küldeni!

– fogalmaztak.

 

"Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában"

 

A Fidesz-közeli és állami média, valamint a kormánypárti politikusok a háború kitörését követően kezdték azzal támadni Márki-Zay Pétert, hogy katonákat küldene Ukrajnába, holott ő nem mondott ilyet, hanem arról beszélt, hogy szerinte "a NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is", azaz csak akkor kellene katonákkal vagy fegyverrel támogatni az ukránokat, ha a szövetség így dönt (az alábbi videóban 3:54-nél kérdezik erről).

 

 

Az ellenzéki kormányfőjelölt később a közösségi oldalán is arról posztolt, hogy Magyarország a NATO álláspontjához igazodva nem küld csapatokat Ukrajnába. "Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában" – fogalmazott.

 

 

Frissítés: péntek délután Márki-Zay megtette a feljelentést. Előtte rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszélt, hogy a Fidesz nagyon sok hazugságot terjeszt az ellenzék terveiről, egészségüggyel, nyugdíjakkal vagy éppen migrációval kapcsolatban. Megjegyezte, hogy a kormánypárti hazugságoknak mindig az ellenkezője szerepel az ő nyilvános programjukban. A miniszterelnök-jelölt szerint ezekkel a rágalmazásokkal gyűlöletet keltenek nemcsak az ellenzéki politikusok, de az egész ellenzéki közösség ellen.

 

Ezt követően tért át Márki-Zay a konkrét ügyre, az ellenzék háborúpártisággal vádlására. Mint mondta, ez számára azért különösen felháborító, hogy mindeközben az Orbán-kormány támogatta, hogy az Európai Unió fegyvereket vegyen Ukrajnának, valamint engedélyezte, hogy Magyarországra NATO-csapatokat telepítsenek, és harmadik országon keresztül fegyvereket szállítsanak oda. (Márki-Zay egy további példaként utalt a visegrádi országok kormányfőinek a brit miniszterelnökkel való találkozójára is, amelyen egyes beszámolók szerint "Ukrajna hadtechnikai támogatása is szóba került" – ugyanakkor a tárgyalásokról kiadott közös nyilatkozatban katonai segítségnyújtásról nem esik szó, és később Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, Orbán csak humanitárius segítséget ígért.)

 

Az Egységben Magyarországért kormányfőjelöltje azt mondta: reméli, hogy Orbán nyilvánosan kijelenti, hogy "az általa baloldalnak nevezett nemzeti összefogás" nem akar magyar katonákat külföldre küldeni, sőt, amikor a NATO-val való szövetséget hirdetik, valójában az egyetlen biztos védelmet kínálják Magyarországnak az orosz agresszió ellen. Ezzel kapcsolatban megemlítette azt a katonai drónt is, amely a napokban repült el Magyarország felett. "Orbán Viktor még egy dróntól sem tudta megvédeni a magyar légteret" – szúrt oda Márki-Zay.

 

A sajtótájékoztató végén, mielőtt beadta a feljelentést, az ellenzéki kormányfőjelölt azt mondta: az ügyészségnek most az a dolga, hogy lépjen fel gyorsan és határozottan.

 

 

(Indexkép forrása: Márki-Zay Péter / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló