2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #müller cecília #védoltás #terhesség

Országos tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást a terhesség ideje alatt

Barna Benedek 2021.05.12. 12:34

Változik a terhes nőkre vonatkozó oltási ajánlás.

Müller Cecília azzal kezdte, hogy már 4,9 millióan regisztráltak oltásra, ebből a nyolcvan százalék már meg is kapta a védőoltás legalább első dózisát – írja az atv.hu az Operatív Törzs szerdai tájékoztatójáról beszámolva.

 

Az országos tisztifőorvos közlése szerint 4,4 millióan (4.391.794 fő) felvették az első adagot, közülük pedig majdnem 2,6 millióan mind a két (2.599.041 fő) dózison túl vannak. Ez alól kivételt képez a Janssen vakcinája, ahol egy adag is elég. Elmondta azt is, hogy szerdán 64.800 adag Moderna érkezik, csütörtökre pedig 67.200 AstraZenecát várnak.

 

Az aktuális koronavírus-helyzet kapcsán Müller úgy fogalmazott: látható, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak.

 

Szólt arról, hogy az oltópontokra még mindig lehet még időpontokat foglalni: előzetesen regisztrálni kell, majd jelentkezhetünk Sinopharmra, AstraZenecára és Szputnyikra is. Hangsúlyozta, hogy a 16-18 évesek szerda estig tudnak időpontot foglalni. A fiatalok oltási kampánya csütörtöktől keddig fog tartani, a tisztifőorvos emlékeztetett, hogy vinni kell az időpontfoglalás igazolását és a szülőkkel is aláírt hozzájáruló nyilatkozatot, emellett a TAJ-kártyára és személyi igazolványra is szükség lesz.

 

Müller hozzátette, hogy aki május 18-ig nem tölti be a 16. életévét, az nem veheti fel az oltást, de a regisztráció megtörténhet, és ha betölti, akkor megkaphatja az oltást.

MTI Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

Kedden a Népegészségügyi Központ arról számolt be, hogy a Budapest környéki településeken az előző heti minták alapján emelkedik a vírus koncentrációja, Müller Ceclia most a legfrissebb adatokat ismertetve úgy nyilatkozott, hogy Budapesten és az agglomerációban is csökkent a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben. Kijelentette: úgy tűnik, a teraszok nyitása sem eredményezett emelkedést a fertőzések terén.

 

Ezt követően Müller Cecília részletezte, hogy mostantól változik a várondósokra és szoptatós kismamákra vonatkozó oltási ajánlás.

Továbbra is érvényben marad, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináját ajánlják számukra, azonban a 12. hét után, vagyis a második trimeszterben a második adagot is be lehet adni még a várandósság időtartama alatt.

A 36. hét után viszont bármikor bekövetkezhet a szülés, így a szülészek és infektológusok ez előtt, illetve a várható szülés időpontja előtti negyedik hétig adják be az oltást.

 

Müller mindezt azzal egészítette még ki, hogy minden esetben az oltóorvos dönt az oltásról.

A bejelentés kapcsán az Úgytudjuk cikke megjegyzi: a tisztifőorvos arra nem tért ki, hogy a szoptatós anyák pontosan milyen úton is juthatnak ezekhez az oltásokhoz. Az oldal ugynis éppen a napokban számolt be arról, hogy ebben a kérdésben elég nagy a zavar: Győrben például az oltópont és a háziorvosok, védőnők ellentétes információkat adnak, az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig nem válaszolt a portál kérdéseinkre.

(Indexfotó: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló