2021. augusztus 6., Berta Bettina

Mindenki ügye

#védőoltás #astrazeneca

A második AstraZeneca-dózis és a szoptatós anyák igazolása körül is kavarodás alakult ki


Porszemek az oltási gépezetben: mást mond az oltópont és a Kórházi Főigazgatóság.

Az elmúlt napokban komoly bizonytalanság alakult ki az AstraZeneca második oltási időpontok körül: többeknek más időpont szerepel az első oltáskor kapott oltási papíron, illetve az EESZT-ben, digitálisan elérhető oltási papíron.

 

Személyes példa: a nyomtatott papíron négy hétre, azaz május végre jelzi a következő oltást, de az EESZT-ben található dokumentum július végére, tehát 12 hétre teszi ezt az időpontont.

asrta-mti-balogh-zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Úgy nézett ki, csütörtökön rendet raktak az ügyben, a hvg.hu cikke szerint ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) azt írta: "amennyiben eltérés van az oltási lapon szereplő időpont és az EESZT-ből automatikusan számolt időpont között, minden esetben az oltási kártyán lévő időpontot kell figyelembe venni."

 

Eközben azonban a győri oltópont is válaszolt az Úgytudjuk kérdésére, és ők azt írták: "Jelenleg az oltópont állásfoglalása az, hogy 12 hét után tudja megkapni a második oltását. Lehetőség van arra, hogy előbb is megkaphassa a második oltását, de hívja fel az oltópontot a 4. hét letelte előtt pár nappal időpont egyeztetés céljából."

Magyarul az OKFŐ szerint a nyomtatott oltási papíron szereplő időpont érvényes (négy hét), a győri oltópont szerint viszont alapvetően a másik (12 hét), de van lehetőség korábbi oltásra, viszont ahhoz telefonálni kell.

A szoptatós anyák oltása körül talán még nagyobb a káosz

 

A másik hetek óta megoldatlan kérdés a szoptatós anyák oltása, akiknek Pfizer és Moderna oltásokat javasolják hivatalosan. Eredetileg ugyebár az terjedt el, hogy a várandósokat és a szoptatós anyákat is soron kívül oltják be, és az első hétvégén emiatt a kismamák megrohamozták a Semmelweis oltópontjait, és a szoptatós anyák közül is többen kaptak oltást.

 

Ezután az volt a hivatalos kommunikáció, hogy a szoptatós anyákat nem oltják soron kívül, ennek ellenére a Semmelweis budapesti oltópontjain továbbra is szerencsésen próbálkoztak többen lapunk tudomása szerint, ahogy a mosonmagyaróvári oltóponton is.

 

Az ugytudjuk.hu megróbálta kideríteni a hivatalos álláspontot, és az érdeklődésre a győri oltópont azt közölte, hogy a védőnők állíthatnak ki igazolást, ami után a háziorvos kérheti a megfelelő vakcinát.

Ez azonban több védőnő szerint egész egyszerűen nem igaz, mivel ők nem állíthatnak ki ilyen igazolást szoptató kismamáknak. Az oltópont szerint azonban "minden kismama kapott ilyen igazolást", aki kért.

Ennek ellenére az Úgytudjuk tudomása szerint akadnak olyan háziorvosok Győrben is, akik igazolás nélkül is igényeltek szoptató kismamáknak megfelelő vakcinát, és be is oltották őket.

 

Az ellentmondások ügyében történt megkeresésre az OKFŐ egyelőre nem válaszolt.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: Balogh Zoltán / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló