2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#gulyás gergely #nyugdíj #kormányinfó

Kormányinfó: Újabb nyugdíjemelés jön

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.04.28. 11:10

A 2018-2022 közötti kormányciklus utolsó döntéseiről számolt be Gulyás Gergely.

 

Csütörtökön korábbi időpontban, már délelőtt kilen órától tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón. 

 

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy többek között az árstopról döntött a kormány. Gulyás elmondta, hogy a 2018-2022 közötti kormányciklus utoljára ülésezett teljeskörűen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint rendkívül nagy jelentőségű döntéseket hoztak, arról tegnap Orbán Viktor már tájékoztatott, hogy a kormány meghosszabbította az árstopot. Gulyás szerint ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstop jelentősége is. 

 

Gulyás elmondta, hogy egy másik kérdéssel is foglalkoztak, ez a nyugdíjakat érinti. Az év elején a piaci váarkozásokból 5 százalékban határozták meg a nyugdíj mértékének emelését. Ez viszont az inflációtól elmarad, amely a jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalékos inflációt várnak. A kormánynak novemberben kell kompenzálni a nyugdíjasokat, ha magasabb az infláció. 

Most 3,9 százalékos nyugdíjemelést vezetnek be július elejétől.

Az előtte lévő hat hónap eltérését a nyugdíjasok visszamenőleg egy összegben kapják majd meg.

D_MTZ20220428003

Gulyás szerint a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni, ezért nem küld fegyvereket Magyarország Ukrajnába. A miniszter a népszavazásról is szólt, eszerint a "szexuális propagandát" tiltani kell a gyermekek körében. A szerdán megindult uniós jogállamisági eljárással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, ez nyomásgyakorlás az Eu részéről, de továbbra sem fognak fegyvert szállítani Ukrajnának és a homofób elemeket tartalmazó gyermekvédelmi népszavazás után (ami érvénytelen lett) az ezzel kapcsolatos intézkedéseken sem változtatnak. Gulyás szerint hónapok óta egyeztetnek a Bizottsággal az uniós helyreállítási alapról, és minden vitás kérdésre megoldást találtak már, így az ezzel kapcsolatos megállapodás aláírásának „semmi akadálya nincs már”.

 

A magyar egészségügy készen áll, hogy sebesült ukrán katonák számára egészségügyi szolgáltatást nyújtson, mindenféle korlátozás nélkül. Az ATV információi szerint a kisebb kutak 90 százaléka tönkremehet május végéig az árstop miatt. Gulyás azt mondja, ennek ellenére fenntartják az árstopot, a kormány jónak tartja a lépést, mivel a kis kutaknak literenként 20 forintos kompenzációt adnak, ezt a miniszter szerint nem lehet emelni.

 

Gulyást arról is kérdezték, hogy mit gondol Csányi Sándor azon kijelentésére, hogy a rezsicsökkentés nem jó. Gulyás szerint nincs baj az intézkedéssel. Az EU-s forrásokról Gulyás azt mondja, hogy ezek igazából magyar források, ezek nekünk járnak.

D_MTZ20220428005

A főváros iparűzési adóbevételei túlteljesültek tavaly a kormány álláspontja szerint, így nincs oka a városvezetésnek anyagi támogatásért folyamodnia a kormányhoz. A hétvégére tervezett oroszbarát tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a gyülekezés-, és véleménynyilvánítás szabadságának híve. Az új kormány a május 16-i héten fog megalakulni.

 

Május végén megszűnik a vírusvédelem miatt hozott veszélyhezet, ezzel megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma is. Gulyás szerint az elmúlt időszakban sosem látott jövedelemnövekedést láthattak az orvosok, ezért az orvosoknál nem számítanak tömeges felmondásra. Az ápolók bére is növekedett az elmúlt nyolc évben, ezért nem várnak tömeges felmondást.

 

Eddig 647 ezer menekült érkezett Ukrajnából, amióta kirobbant a háború. Összesen 18 ezren kértek menedékkérelmet Magyarországon. A hétvégére tervezett oroszbarát tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a gyülekezés-, és véleménynyilvánítás szabadságának híve. A Tungsram 1600 elbocsátani tervezett dolgozójával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a munkavállalókat segíteni fogja a kormány, ezen kívül pedig a környékben olyan beruházások zajlanak, amik munkát adhatnak az érintetteknek.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Fotók: Máthé Zoltán / MTI; Indexfotó: Molnár Ádám / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló