2023. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#európai unió #magyarország #európai bizottság #orbán-kormány #jogállamiság

Hivatalos: elindították a jogállamisági eljárást Magyarország ellen

Barna Benedek 2022.04.27. 14:53

Az uniós testületnek több téren is problémái vannak a magyarországi állapotokkal.

 

Az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerdán az MTI híre szerint.

 

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a Twitteren közzétett üzenetében azt írta: a brüsszeli testület értesítő levelet küld Magyarországnak szerdán, amelyben hivatalosan is aktiválja az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszert.

Olyan problémákat azonosítottunk, amelyek megsérthetik a jogállamiságot Magyarországon, és hatással lehetnek az Európai Unió költségvetésére

–  fogalmazott az uniós biztos, hozzátéve: Magyarországnak válaszolnia kell az Európai Bizottság aggályaira, és intézkedéseket kell javasolnia a helyzet orvoslására.

 

A Magyar Hang cikke szerint egy háttérbeszélgetésen az Európai Bizottság egy magas rangú tisztviselő felsorolta, mivel van problémája a uniós testületnek. Ennek alapján

a közbeszerzések, az európai költségvetések végrehajtása, az auditok, a monitoring, az elszámolási eljárás, a transzparencia, a csalások megelőzése, a korrupció terén van az Európai Bizottságnak kifogása, de más jogsértéseket is feltártak, amelyek súlyosbítják a helyzetet.

A tisztviselő hozzátette: ezek a problémák több mint tíz éve állnak fent Magyarországgal kapcsolatban és ezen időszak alatt nem sikerült megoldást találni. Ez viszont egyedül a magyar kormányon múlik, nekik kellene az aggodalmakra megnyugtató és garanciális megoldásokat kínálni.

 

A magyar kormánynak most két hónapja van, hogy reagáljon a Bizottság felvetéseire.

 

Mit takar az eljárás?

 

Mint a hang.hu írja, a jogállamisági mechanizmus egy olyan eljárás, amelynek során a Bizottság – ha a jogállamiság, az európai értékek sérelme miatt azt tapasztalja, hogy az EU-s forrásokat nem rendeltetésüknek megfelelően használják fel –, pénzügyi intézkedéseket léptethet életbe. Ez lehet a támogatások visszafizettetése, jövőbeni források visszatartása, költségek, kifizetések csökkentése. A jogszabály tavaly január 1-je óta hatályos, ami azt jelenti, hogy minden kifizetés, amely ezt követően történik meg, ezen rendelet hatálya alá esik.

 

Ugyanakkor amennyiben forrásokat vonnának el Magyarországtól, a végső felhasználók ebben az esetben sem károsodhatnak: ez azt jelenti, hogy a kormánynak kell kifizetnie ezeket a pénzeket a saját költségvetéséből (ezt a Bizottság ellenőrizni is fogja).

 

Ugyanakkor – mint arra a Telex cikke is felhívja a figyelmet –, az uniós támogatások egy részének esetleges felfüggesztésére vagy zárolására egy hosszú, nagyjából 6-9 hónapos folyamat után kerülhet sor, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon.

 

 

(Az indexfotón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke; Kép forrása: European Commission / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló