2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #védőoltás #sinopharm

Jön a kínai vakcina: két és fél millió magyar beoltásához elegendőt vesz a kormány

EÜ/MTI 2021.01.29. 16:43

Ötmillió adagról állapodott meg Szijjártó Péter.

Magyarország két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.

 

Szijjártó Péter a horvátországi Krkből bejelentkezve azt írta: amint véget ért a krki LNG-terminál megnyitó ünnepsége, telefonon egyeztetett Vang Ji kínai külügyminiszterrel a vakcina vásárlásáról.


Kiemelte: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyének kiadása után ugyanis megnyílt a lehetőség a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyag megvásárlására, és a szerződést is sikerült aláírni a déli órákban.

 

Valójában – mint arra a Telex cikke rámutat – az OGYÉI vizsgálatát kormányrendelettel kerülték meg, melynek csütörtöki hatályba lépését követően a hatóság állásfoglalása már csak formalitásnak számított.

 

A rendelet értelmében minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt (a Sinopharm vakcinája pedig már egészen biztosan rég túl van az egymillió emberen). A másik feltétel, hogy a vakcinát legalább három államban már alkalmazzák, és ebből a háromból legalább az egyik európai uniós tagállam vagy tagjelölt. Az uniós tagjelölt Szerbiában pedig már oltanak a Sinopharm vakcinájával.

 

A Magyar Orvosi Kamara a vakcinák engedélyezésének lazítása miatt közleményt adott ki pénteken, amelyben arra hívja fel a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy "az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében" az OGYÉI továbbra is

csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.

 

(Indexfotó: MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló