2021. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #pfizer #kitüntetés #ausztria #karikó katalin

Osztrák kitüntetést kap Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében részt vevő magyar kutató

ugytudjuk.hu 2021.03.19. 18:26

A biokémikus szabadalma képezi a harmadik generációs RNS-oltóanyagok alapját, így a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának magját is.

A díj megalapításának 100. jubileumi évében Karikó Katalin és Luisa Torsi kiemelkedő kutatókat díjazták a Wilhelm Exner éremmel, akik az Exner szellemében elért eredményeikkel döntő kereskedelmi és ipari fejlesztéseket indítottak el, ösztönözték a vállalkozói tevékenységet és létrehoztak egy ritka társadalmi előnyt

- olvasta fel Stephan Blahut főtitkár a zsűri 2021-re vonatkozó döntését az ORF Magyarok oldal szerint.

 

Az érem 1921-es átadásakor a középpontban a közjó, az ipar, a kereskedelem és annak népszerűsítése állt a tudományos eredmények alapján. Ma, 100 évvel később, lenyűgöző és hosszú listára tekinthetünk vissza 240 nő és férfi között, akik feltalálók, tervezők, vegyészek, fizikusok és biológusok, köztük 23 Nobel-díjas. Kutatásaikban rejlő lehetőségek számtalan induló vállalkozáshoz, termékhez és alkalmazáshoz vezettek. Sok mindenre lehet számítani a következő években

- fejezi be Blahut a bejelentést. Az érmet csak az előző érmesek ajánlása alapján adják át, és a zsűri titkos ülésén határozzák meg, amelynek elnöke a Rektori Konferencia volt elnöke, Hans Sünkel.

kariko-katalin-800x450
Fotó: Rachel Wisniewski / EL PAęS

 

Az Osztrák Iparegyesület száz éve alapított díjával tüntetik ki Karikó Katalin magyar kutatóbiológust, biokémikust, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját.

 

Az Osztrák Iparegyesület száz éve alapított díját, a Wilhelm Exner-érmet Karikó Katalin magyar kutatóbiológusnak, biokémikusnak, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójának a BioNTech német gyógyszergyár alelnökének és kutatásvezető biokémikusának a nevéhez fűződő lipidtechnológia kifejlesztéséért ítélték oda.

 

A kutató szabadalma képezi a harmadik generációs RNS-oltóanyagok alapját, így a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának magját is. Az általa kifejlesztett technológia nemcsak a Covid-19-vakcinák, hanem más − rák, szélütés, illetve cisztás fibrózis elleni − gyógyszerek bázisát is képezi. Az Osztrák Iparegyesület (ÖGV) alapítványának díját idén Karikó Katalin mellett az olasz organikus bioelektronika úttörője, Luisa Torsi kapta.

 

A díjátadó tervezett időpontja az Exner ünnepség részeként 2021. november 24-én, az alapítvány bécsi központjában az Eschenbach Palotában lesz.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló