2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#benzin #üzemanyag #polt péter #benzinárstop #hernádi zsolt

Hiába illusztrálta egy hároméves mexikói fotóval a zacskóba tankolást a Mol-vezér, a rendőrség szerint ez nem pánikkeltés

Kovács Dávid 2022.03.29. 14:47

A rendőrség elutasította a 2019-es, mexikói fényképpel hangulatot keltő Hernádi Zsolt ellen tett feljelentést.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda elutasította a Hernádi Zsolt Mol-vezér ügyében tett feljelentést – közölte Polt Péter legfőbb ügyész Szabó Szabolcs független képviselővel kedden.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, a március 10-ei rendkívüli kormányinfón Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy 2019-es, Mexikóban készült fényképpel illusztrálta a magyar benzinkutakon kialakult pánikszerű tankolási hullámot. "Van itt nálam egy olyan fotó, ahol nejlonzacskóba tankolták az üzemanyagot. Érdemes megnézni egyébként, mert egészen döbbenetes" – mondta Hernádi.

hernadirendkivuli
Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón; pillanatfelvétel az M1 közvetítéséből

Másnap a Momentum az Egri Ügyekkel is közölte: a párt feljelentést tett Hernádi Zsolt ellen, és arra kérte a hatóságokat, vizsgálják meg, hogy a Mol-vezér kijelentései kimerítik-e a rémhírterjesztés tényállását. Álláspontjuk szerint Hernádi nagy nyilvánosság előtt osztott meg olyan információkat, amelyek benzinellátási nehézségekre, benzinpánikra utalnak. "Reméljük, saját magukra is érvényesnek tekintik ezt a jogszabályt" – írta a párt szóvivője, Tompos Márton a Facebook-oldalán.

 

A 24.hu cikke szerint március 11-én, azaz a rendkívüli kormányinfó másnapján Szabó Szabolcs független képviselő írásban fordult kérdéseivel a legfőbb ügyészhez.

A Miniszterelnökség 2022. március 10-én rendkívüli Kormányinfót tarott „Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon” címmel, amelyen Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója többek között arról beszélt: a Kormány felkérte a hatóságokat, hogy rémhírterjesztés gyanújával indítsanak eljárást azok ellen, akik az ellátás akadozásáról írnak, beszélnek, illetve pánikot keltenek. (...) Ugyanakkor éppen a fent említett sajtóeseményen Hernádi Zsolt volt az, aki nagy nyilvánosság előtt egy Mexikóban készült 2019-es fotóval illusztrálta, hogy állítása szerint Magyarországon az elmúlt napokban még zacskóba is tankoltak a pánikvásárlók

– írta ebben.

 

A képviselő aztán a következő két kérdést fogalmazta meg: 

 

1. Nem gondolja-e, hogy Hernádi Zsolt fenti eljárása alkalmas lehetett pánik keltésére?

2. Nem gondolja-e, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy Hernádi Zsolt fenti eljárása megvalósította-e a rémhírterjesztés büntetőjogi tényállását?

Polt Péter a keddi válaszában közölte: a kérdést feljelentésként értékelte, ezért a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította elbírálásra, amely azonban elutasította a feljelentést.

A Mol egyébként még másnap elnézést kért a kormányinfón bemutatott fotó miatt. "A képek közé – a legnagyobb körültekintésünk ellenére is – bekerülhettek olyan fotók, amelyek nem Magyarországon készültek, emiatt elnézést kérünk" – írták.

 

Az ügy előzményieről ebben a cikkünkben olvashat.

 

 

(Indexkép: pillanatfelvétel az M1 közvetítéséből)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló