2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#benzin #üzemanyag #mol #benzinárstop #hernádi zsolt

És az megvan, hogy a Mol-vezér egy hároméves mexikói fotóval illusztrálta a zacskós pániktankolást?

Kovács Dávid 2022.03.11. 16:39

Az Urbanlegends.hu tényellenőrzése nyomán a Momentum feljelentést tesz Hernádi Zsolt ellen.

 

Alig egy-két órával a csütörtök esti rendkívüli kormányinfó után az Egri Ügyek levelesládájában egy sajtóban megjelent fénykép landolt, amelyen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója bal karját kinyújtva, néhány A/4-es papírra nyomtatott fényképet emel a magasba. A pillanat ismerős lehet azoknak, akik élőben követték – vagy utólag megnézték – a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely és a Mol élén álló Hernádi Zsolt közös sajtótéjékoztatóját.

hernadirendkivuli
Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón; pillanatfelvétel az M1 közvetítéséből

"Itt egy elrettentő példa" – mondta a papírlapokat a magasba emelve, majd átnyújtotta azokat a sajtó képviselőinek, hogy nézzék meg, adogassák csak körbe egymás közt. De már előtte is utalt a szóban forgó fényképre:

Van itt nálam egy olyan fotó, ahol nejlonzacskóba tankolták az üzemanyagot. Érdemes megnézni egyébként, mert egészen döbbenetes

– mondta Hernádi Zsolt valamivel korábban a rendkívüli kormányinfón.

 

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levél küldője azt sugallta, hogy a legelöl szereplő, üzemanyaggal teli nejlonzacskókat ábrázoló kép azonos lehet azzal a felvétellel, amely tavaly nyáron már bejárta az amerikai sajtót egy ottani benzinvásárlási pánikhelyzet során. Olvasónk egy angol nyelvű, tényellenőrző cikket is csatolt a leveléhez, amely arról írt, hogy az akkoriban – tehát 2021 nyarán – frissként terjedő és a Twittert leigázó felvétel valójában évekkel korábban készült, ráadásul nem is az Egyesült Államokban.

A tényellenőrök arra jutottak, hogy a fényképet 2019-ben lőtték Mexikóban, egy mexikói oldal cikkében szerepelhetett először, amelyet 2019 márciusában publikáltak. A cikk arról szólt, hogy a mexikói Puebla államban két férfit letartóztattak, miután 67 műanyagzacskóban több ezer liter lopott üzemanyagot találtak náluk.

A kormányinfón magasba tartott képekről készült sajtófotók alapján egyértelmű volt a hasonlóság, de mivel az élő közvetítés képe is befénylett, nehéz lett volna biztosra menően állítani, hogy Hernádi Zsolt tényleg ezt a Mexikóban készült, majd az Egyesült Államokon is végigszántó képet lóbálta, lényegében az egész ország előtt. Egy másik rendkívüli esemény, a péntek reggeli, elvileg önfeloszlatónak szánt egri közgyűlés miatt nem volt időm mélyebben elmerülni a témában, de az erről szóló cikkem befejezése után én magam is nem kevés percet öltem bele az interneten fellelhető képek és videók hasonlítgatásába.

 

A kutakodásomnak végül annak drámája vetett véget, hogy belebotlottam az Urbanlegends.hu cikkébe, amely addigra már feltárta az igazságot. A Hvg.hu tudósításában közelről is feltűntek Hernádi "elrettentő példái", ezért az Urbanlegends.hu szerzője, Marinov Iván megkereste a lap fotósát, Túry Gergelyt, aki aztán egy jóval élesebb fotót is küldött neki arról a pillanatról, amikor Hernádi maga mellé emeli az említett képet. Az ezalapján végzett összehasonlítás már teljesen egyértelművé teszi, hogy Hernádi a mexikói képet lobogtatta és küldte körbe az eseményen.

Bár simán elképzelhető, hogy Magyarországon is tankolnak emberek zacskókba, a Hernádi Zsolt által bemutatott fotók egyike – éppen az, amelyiken a zacskós tankolás látható – biztosan nem Magyarországon, és nem is most készült

– összegzi az Urbanlegends.hu.

 

Feljelentést tesz a Momentum

 

Közben a Momentum péntek délután az Egri Ügyekkel is közölte: a párt feljelentést tesz Hernádi Zsolt ellen, és arra kéri a hatóságokat, vizsgálják meg, hogy a kijelentései kimerítik-e a rémhírterjesztés tényállását. Álláspontjuk szerint Hernádi nagy nyilvánosság előtt osztott meg olyan információkat, amelyek benzinellátási nehézségekre, benzinpánikra utalnak.

 

A párt szóvivője, Tompos Márton a Facebook-oldalán arról ír:

Ahogy a koronavírus idején, a rémhírterjesztéssel kapcsolatos intézkedés nyilvánvalóan most is az igazságot feltáró újságírók, civilek, ellenzékiek ellen irányul. De azért reméljük, saját magukra is érvényesnek tekintik ezt a jogszabályt – ezért feljelentést teszünk Hernádi Zsolt ellen.

 

Itt vannak a lobogtatás pillanatai:

 

 

(Indexkép: pillanatfelvétel az M1 közvetítéséből)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló