2022. július 7., Apollónia

Mindenki ügye

#előválasztás #ellenzék

Félmillió felett az előválasztók száma – Kinek kedvezhet ez?


Vasárnap a várakozásoknak megfelelően az előválasztáson szavazók száma meghaladta a 500 ezret, egyre többen szavaznak online. Aki mindennek nem örülhet, az a DK.

szallitotta_azonnali_1@2x

A szombati 89 ezres rekord ugyan nem dőlt meg, de továbbra is igen magas a részvétel az ellenzéki előválasztáson, ugyanis

vasárnap 75.547 fő ment el voksolni arra, ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és a 106 egyéni képviselőjelöltje,

ami még így is magasabb részvétel, mint amennyien a 2019-es önkormányzatok előtti budapesti főpolgármesteri előválasztás második fordulóján összesen részt vettek – derül ki az Országos Előválasztási Bizottság szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

 

Eszerint vasárnap

 

– 55 527 fő jelent meg személyesen és szavazott sátorban
– 20 020 fő pedig online adta le a szavazatát.

 

Ezzel márt csütörtök óta növekszik az online szavazók száma. Bár a hét közepén az OEVB arra kérte a szavazókat, inkább személyesen szavazzanak, mert az egyszerűbb és gyorsabb, mint az online szavazás, úgy tűnik, sikerült bővíteni a kapacitást, így egyre több szavazat érkezik online.

 

A hétfő és szerda közötti napi 3,5-4,6 ezer online leadott szavazatok száma csütörtökre 8 ezerre, péntekre 14 ezerre ugrott, 

szombaton és vasárnap már 19, illetve 20 ezren szavaztak az interneten keresztül.

De kinek kedvezhet a magas részvétel?


A félmilliós lélektani határ átlépése praktikus szempontból fontos: ahogy az a 21 Kutatóközpont előválasztási elemzésében szerepel: a 2019-es budapesti főpolgármesteri előválasztáshoz képest már az 500 ezres részvétel elérése is nagy előrelépésnek számít, hiszen

ez azt jelenti, hogy az ellenzéknek sikerült a szavazósátrakhoz (vagy online szavazás esetén a kamerák elé) hívnia a törzsközönségükön túlmutató választókat is.

(Hasonlóan látja a Republikon Intézet is; a liberális politikai think tank még az előválasztás első napján közölt elemzést, ami szerint körülbelül 550-650 ezer szavazó vehet részt a mostani előválasztáson, de az ellenzéki pártoknak már a 450 ezeres részvétel is sikernek számítana.)

eloval
Fotó: Előválasztás - Élni hívlak / Facebook

A 21 Kutatóközpont elemzése szerint a magas részvételtől a DK tarthat a leginkább, ugyanis „a legszervezettebb, legelkötelezettebb szavazótáborral a DK rendelkezik”. Azaz a DK szavazói valószínűsíthetőleg minden körülmények között elmennek előválasztani, a DK-s tortaszelet pedig így annál nagyobb lesz arányaiban, minél alacsonyabb összességében a részvétel.

A növekvő részvétel viszont azzal jár, hogy az egyébként is már mozgósított DK-s szavazóbázis aránya az előválasztási tortában érdemben nem növekszik, sőt, csökken, ellentétben más pártokéval.

Nem véletlenül láttuk például azt a pénteki RTL Klub-os miniszterelnök-jelölti, valamint egy sor egyéni választókerületi vitán, hogy az egyes, a magas részvételben érdekelt szereplők (például Márki-Zay Péter vagy Fekete-Győr András) egyik központi üzenetükké azt tették meg, hogy mindenki, de tényleg mindenki vegyen részt az előválasztáson.

 

Az előválasztás egyébként szeptember 20-án szombaton indult, de a rendszer egyből összeomlott, mert a szervezők szerint „összetett túlterheléses támadás” érte azt, így az előválasztás kezdetét áttették hétfőre, és meghosszabbították két nappal.

 

Vagyis kedd este 20 óráig van még lehetőség szavazni az ellenzéki miniszterelnök- és képviselőjelöltekre, a szavazatszámlálás pedig szerda reggel kezdődik.

 

Ezt a cikket az Azonhttps://azonnali.hu/cikk/20210927_felmillio-felett-az-elovalasztason-szavazok-szama-de-kinek-kedvez-eznali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló