2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#előválasztás #ellenzék #párbeszéd #miniszterelnök-jelölt

Felemás beállás: a Párbeszéd támogatja Márki-Zay Péter zöldpolitikáját

Petróczi Rafael 2021.10.15. 13:30

A zöldpárt szerint a csütörtöki klímavitán Márki-Zay Péter sok fontos dolgot kimondott a klímapolitika terén, ami meggyőzte őket arról, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester képviselni fogja a Karácsony Gergely-i zöldpolitikát.

azonnalipp

Csütörtökön tartották a HVG és a Greenpeace szervezésében az utolsó miniszterelnök-jelölti előválasztási vitát, ahol a DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, Márki-Zay Péter ismertette a zöldpolitikai elgondolásaikat.

 

Ez a vita kellett ahhoz a Párbeszédnek, hogy ha csak felemásan is, de beálljanak Márki-Zay Péter mögé –

ők hivatalosan úgy fogalmaznak az erről szóló közleményükben, hogy „támogatjuk Márki-Zay Péter zöldpolitikai törekvéseit”.

Mint azt a Karácsony Gergely visszalépése után miniszterelnök-jelölt nélkül maradt kispárt írja, kiemelt figyelemmel követték a csütörtöki vitát, és üdvözölték, hogy Márki-Zay Péter:

 

– kiállt az önálló, klímaügyet is magában foglaló zöldminisztérium mellett;

 

– egyértelművé tette, hogy felmondaná Paks2 szerződését;

 

– hangsúlyosan említette az energiahatékonyság kérdését, átfogó, megújulós beruházásokat is integráló épületenergetikai felújítási programot javasolt;

 

– fontos területként nevezte meg a vízgazdálkodási reformot, a levegőminőség javítását, a városi zöldterületek növelését, illetve a hulladékcsökkentési feladatokat.

 

Mindebben a Párbeszéd azt látja, hogy Márki-Zay hitet tett a zöld értékek mellett, és garanciát adott arra, hogy minden eszközzel képviselni fogja a visszalépett párbeszédes miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom által meghirdetett jóvátételi programot. 

szabó-tímea-márki-fb
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke Márki-Zay Péterrel (Kép forrása: Szabó Tímea Facebook-oldala)

 

Azt nem mondta ki tehát a zöldpárt, hogy a második fordulóban a hódmezővásárhelyi polgármestert támogatják, és nem buzdították a tagjaikat és a szimpatizánsaikat a Márki-Zayra való szavazásra – ahogyan azt megtette végül csütörtökön az MSZP –, de mindenesetre erősen jelzésértékű, ha egy zöldpárt zöldügyekben leteszi valaki mellett a voksát.

 

A Párbeszéd a közleményét egyébként balladai homállyal zárja:

Mindemellett elengedhetetlenül fontosnak gondoljuk, hogy az előválasztás második fordulójában az a miniszterelnök-jelölt győzzön, akinek a legnagyobb esélye van Orbán Viktor leváltására, és a zöld fordulat megvalósítására: Paks2 és más környezetpusztító beruházások leállítására, természeti értékeink megvédésére.

(Érdemes megjegyezni, hogy Márki-Zay Péter a vitán nem Paks2-re mondott nemet, csupán az orosz függést okozó Paks2-szerződésre, és az atomenergia használata ettől függetlenül a programja részét képezi.)

 

A vitára egyébként reagált maga a DK EP-képviselője, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja, Rónai Sándor is, aki kétségbe vonta Márki-Zay zöldpolitikájának valódiságát: szerinte azzal, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta a HVG és a Greenpeace vitáján, hogy az állam ne adjon pénzt szélenergiára, hanem csinálja az, akinek megéri, azt bizonyította, hogy a klímapolitikája se nem zöld, se nem baloldali.

Aki ugyanis a környezetvédelemben és a megújuló energiaforrások kérdésében ilyen lazán képes lerázni az állam felelősségét, az olyan messze van a zöld gondolattól, mint Makó Jeruzsálemtől.

A HVG és a Greenpeace által szervezett vitát teljes terjedelmében alább lehet megnézni:

 

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló