2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #ellenzéki összefogás #donáth anna #választás 2022

Donáth Anna: Nem lehet jobbról előzni a Fideszt

Fekő Ádám/Azonnali.hu 2022.04.05. 17:12

A Momentum elnöke bocsánatot kért a vasárnapi eredményekért, majd felvázolta az ellenzék jövőjét.

azonnalipp

A Momentum elnöke, Donáth Anna is Facebookon értékelte az április 3-ig nagyon csúnya ellenzéki vereség okait: Donáth először is bocsánatot kért mindenkitől, amiért nem tudtak élni a bizalommal és lehetőséggel, majd röviden összefoglalta, hogy a pártok és aktivisták még ezen az eredményen is sokat dolgoztak.

 

Ezután jött a valódi önértékelés, ami Donáth szerint nagyjából az ellenzéki politizálást jövője is lehet, ezt három pontban foglalta össze:

 

– Sokkal mélyebben meg kell értenünk azt, hogy miért vették komolyabban Orbán Viktor politikai ajánlatát annál, mint amit az ellenzék kínált. Nem elég azzal elintézni, hogy a városokban informáltabbak az emberek, míg a „vidékre” nem jutnak el az információk. Az egész országban erősödött a Fidesz, így nem szabad egy Budapest-vidék ellentétre redukálni a magyarázatainkat. Másrészt pedig propaganda ide vagy oda, az emberek félelemérzete – például a háború kapcsán – valós, akkor is, ha azt a félelemérzetet hamis információk alapján alakítják ki magukban. Ezeket a létező érzelmet nem lehet ignorálni. Sőt, pont, hogy az ilyen érzelmekkel rendelkező választók felé kell megértően viszonyulnunk. 

 

–  Nem lehet jobbról előzni a Fideszt. Egy megélhetési válság közepén vagyunk, két év koronavírus után, elképesztően növekvő inflációval. Erre kell hiteles, érthető választ találnunk, mert igenis a saját felelősségünk is, hogy ma, 12 év katasztrofális gazdaságpolitikája után többen várják a kormánytól a szociális helyzetük javítását, mint az ellenzéktől. 

 

–  Minden, de minden településen ott kell lennünk. Ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni. Nem elegendő, hogy városokból érkező ellenzéki aktivisták szórólapoznak a legkisebb falvakban. Ez maximum az első lépés. És ezt úgy mondom, hogy a momentumosok felfoghatatlanul sok, az emberi teljesítőképesség határát elérő energiát beletettek az országjárásba, a vidék meggyőzésébe. De nincs más út, mint hogy még jobban, még nagyobb energiával folytassuk. Hogy meghallgassuk az ott élőket, hálózatokat építsünk ki, és hihetőbb, valódibb válaszokat kínáljunk annál, mint amit Orbán és propandája kínál.”

donath-fb
Kép forrása: Donáth Anna / Facebook

A politikius kiemelte, hogy ezek csak az első lépések, és a pontos megoldás kidolgozása is előttük van:

Nem mondhatom két nappal a választás után, hogy tudjuk az egyértelmű irányt. Nem tudjuk. De egyben biztos vagyok: hittel és reménnyel tudjuk megcsinálni. Mert ez a mi országunk is és a mi jövőnk is

– zárta gondolatait.

 

Az ellenzék erős emberei közül eddig változó minőségben értékelték a vasárnapi bukást: Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc elég nyíltan kente Márki-Zay Péterre a dolgot, az LMP-s Ungár Péter beismerte, nem igazán érdeklik a magyarokat az ellenzék üzenetei.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló