2023. június 9., Félix

Mindenki ügye

#demokratikus koalíció #gyurcsány ferenc #választás2022

Gyurcsány Ferenc: Súlyos vereséget szenvedtünk

MTI 2022.04.04. 08:53

A DK elnöke szerint

"Súlyos vereséget szenvedtünk, súlyos vereséget szenvedett a közös álom arról, hogy milyen Magyarországot szeretnénk

– értékelt a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfőre virradó éjjel az országgyűlési választás eredményeire reagálva.

 

Gyurcsány Ferenc az MTI beszámolója szerint a Márki-Zay Péter által vezetett ellenzéki együttműködésre utalva azt mondta: "a közös hajónak tovább kell mennie", ugyanakkor egyetértését fejezte ki azokkal, akik szerint a hajó vezetését nem a "legjobb kapitányra" bízták.

gyf
Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

 

A DK elnöke azt mondta: a választás nem volt szabad és nem volt tisztességes, de kétségtelen, hogy a magyar választók túlnyomó többsége "ezt a választást így elfogadta és a tegnapi kormánynak adott holnapra is megbízást".

 

Úgy értékelt: a helyzetet bizonyos értelemben tudomásul kell venni, de egyúttal ki kell mondani, hogy azt az álmot, célt, amilyennek látni szeretnék Magyarországot, nem adták fel.

 

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, a csalódás első óráiban sem szeretné kikerülni a kérdést, hogy a vereség miért következhetett be, s mi a tanulsága.

 

Kiemelte: ha valaki csatába és küzdelembe megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai megfontolásból. Úgy értékelt: nem lehet egy európai polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék egy olyan programmal sikeres, amely sok tekintetben a kormányzó jobb oldalt tekinti példának és mintának.

A Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van

– jelentette ki, hozzátéve: ha ehhez ilyen vezetőt választanak, "aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog".

 

"Kétségtelen", ahogy most a kormányt megválasztották, úgy az ő támogatóik is döntöttek arról pár hónapja, hogy kivel akarnak küzdeni –  mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint végig kell gondolni, hogy ez jó döntés volt-e. Úgy fogalmazott, "ha valaki nem elég bátor ahhoz, hogy nagyot álmodjon", akkor erőtlennek, gyávának fog bizonyulni. Márpedig egy "erőtlent, gyávát nem bíznak meg azzal, hogy bármit is vezessen, különösen nem a hazát".

 

A DK elnöke hangsúlyozta: "kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják", hanem attól, hogy biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Ha a kapitány a hajót viharba vezeti, nem éri el a kikötőt, akkor "azok, akik a hajó sorsát rábízták, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány" – fejtette ki, hozzátéve: "azt hiszem, hogy igazuk van".

 

Ezzel együtt azt mondta: a közös hajónak tovább kell mennie, a végső úticél nem változott. "Magyarország Európába tart" – jelentette ki, hozzáfűzve: hosszabb úton, de oda fognak jutni. Ehhez sok mindent újra kell tervezni, de dolgozni fognak Magyarországért, a köztársaságért.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló