2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#koronavírus #gulyás gergely #kormányinfó #benzinár

Befagyasztja a kormány az üzemanyagok árát


480 forint lesz a felső határ.

 

Csütörtökön délelőtt ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. Gulyás rögtön a járványügyi adatok ismertetésével kezdett, eddig közel hatmillió ember kapta meg az első oltását.

 

Tegnap 8394 új fertőzöttet találtak és 132 beteg hunyt el. Gulyás szerint ez a hullám azért különböző az előzőektől, mert már van fegyverünk a vírus ellen, ez pedig az oltás. Az oltottak közül 100 emberből egy ember betegszik meg, ők is lényegesebben könnyebben esnek át a betegségen. Az oltások hatékonysága 6 hónap után kezd el csökkenni, 7-8 hónappal később pedig már radikálisan veszt az erejéből, Gulyás ezért azt javasolja, mindenki vegye fel a harmadik oltást.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, november 22-től oltási akcióhetet indítanak, ekkor regisztráció és időpont nélkül is meg lehet kapni a vakcinát. Gulyás szerint különösen fontos, hogy az idősek megkapják az emlékeztető adagot, de a fiatalokat is oltásra buzdítják. Az egészségügyi kapacitások rendelkezésre álnak, ellátási zavar és veszélyhelyzet nem áll fenn. Gulyás elmondta, hogy

általánosan nem kívánják elrendelni a kötelező oltást,

de a munkaváltatók számára megnyílt ez a lehetőség. Az egészségügyiek átoltottsága nagyon jó, de ott is növelnék a harmadik oltás felvételét.

 

A jelenlegi járványügyi adatok alapján egyelőre nem tudni, mikor tetőzik a negyedik hullám, egyes becslések alapján már ennek a hónapnak a végén, mások szerint csak december végén következik be a tetőzés. Egy esetleges ötödik hullám esetén már csak azok lesznek védettek, akik megkapták a harmadik vakcinát.

 

Foglalkozott a kormány a benzinárakkal is, ennek az ára is ugrásszerűen nőtt meg az elmúlt évben. Magyarországon továbbra is olcsóbb a benzinár, mint más tagállamoknál, jelenleg a hatodik helyen állunk ebben. Egyelőre csak Horvátország kötötte ki az árat, most Magyarország is hasonlóan döntött.

A kormány döntötése értelmében a benzin és dízel árát 480 forintnál húzzák meg, november 15-től.

Ennél olcsóbb lehet majd az üzemanyag, drágább viszont nem.

gulyás-szentkirályi-mti-illyés-tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Gulyás szerint újból migránsválság van Európában, ami ellen legjobb módszer a kerítésépítés. Gulyás felemlegette, hogy amikor Magyarország megindította a kerítésépítést, akkor az Unióban sokan kifogásolták a döntést. A miniszter szerint bocsánatkérés illetné meg ezért Magyarországot, valamint EU-s forrásokból kellene finanszírozni a kerítésépítést.

 

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy az üzemanyagok árát három hónapra fagyasztják be, az árak a 95-ös oktánszámú üzemanyagra és a földgázra tartoznak majd. Három hónap múlva pedig újra megvizsgálják az üzemanyagok árának változását, ekkor felülvizsgálják a befagyasztást.

 

Az ATV tudósítója feltette a kérdést Gulyás számára, hogy a magyar hatóságok miért csak az oroszoknak küldte el a Szputnyik V hatékonyságáról szóló tanulmányt. Gulyás szerint már többször bemutatta a Szputnyik hatékonyságával kapcsolatos adatokat, a miniszter azt is elmondta, hogy a kormány felkérte az NNK-t, hogy tegyenek közzé adatokat az oltóanyagok hatékonyságáról.

 

Gulyás szerint elképzelhető, hogy a jövőben szükség lesz egy negyedik oltásra, ám egyelőre a harmadik oltás felvételét javasolják mindenkinek. A miniszter szerint az országgyűlési képviselőknek nem lehet kötelezővé tenni az oltást, ám a Fidesz frakcióban mindenkitől elvárják, hogy felvegyék a vakcinát.

 

Szintén az ATV kérdezett rá Kósa Lajos állítására, miszerint a Belügyminisztérium vette meg a Pegasus nevű kémprogramot. Kósa kijelentése után felmerült, hogy az elszólással akár államtitkot is sérthetett Gulyás szerint a hatóságnak kell megítélnie, hogy ez bűncselekmény volt-e. A miniszter szerint Magyarországon 2010 óta nem történt jogellenes adatgyűjtés.

 

Pfizerből több mint 3 millió van raktáron, és folyamatosan érkezik még belőle, Modernából és Janssenből 1-1 millió vakcina, míg a Sinopharmból 2 millió van Magyarországon. A Szputnyik már elfogyott, jelenleg az esetek kétharmadában az emberek a Pfizert kérik. Az Index kérdezett rá arra, hogy Gulyás Gergely hogy érzi magát, hiszen a miniszter nemrég elkapta a koronavírust. Gulyás 3-4 napig érzett influenzaszerű tüneteket, azóta már jól van.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Címlapfotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló