2022. május 18., Erik Alexandra

Mindenki ügye

#ellenzéki összefogás #fudan egyetem #aláírásgyűjtés #népszavazás #álláskeresési járadék #egységben magyarországért

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer szignót, de a választási iroda úgyis elhúzza 60 napig

ugytudjuk.hu 2022.01.21. 11:51

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

 

Ahogy tegnap írtunk róla, a szükségesnél is több aláírás gyűlt össze az ellenzék népszavazási kezdeményezésére. Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány leállítsa-e a Fudan kínai elitegyetem építését, ami a magyar hallgatók elől veszi el a helyet a fővárosban; a másik pedig az álláskeresési járadék hosszabb időn át történő folyósítására. Ezek egész pontosan így hangzanak:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
Az aláírt gyűjtőíveket ma adták át Budapesten a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint nem a Fudan Egyetem megépítése, hanem a magyar hallgatók segítése a közérdek. A főpolgármester azt mondta, hogy maga az országgyűlési választás is egy népszavazás lesz arról, hogy a magánérdekek helyett újra a közérdek legyen a fontos.

DBZOL20220121005

Orosz Anna (Momentum) szerint sokan azt mondták nekik, az ünnepek alatt semmi értelme a gyűjtésnek. Most pedig látható, hogy ez sikerült. Nagyon köszöni mindazoknak, akik segítették a gyűjtést, és azoknak is, akik aláírták az ívet. Azt mondta, alig 10 hét maradt arra, hogy legyőzzék a rendszert, de a sok aláíró a bizonyíték arra, megéri dolgozni.

 

Gy. Németh Erzsébet (DK) közölte: a téli hidegben összegyűjtött 470 ezer aláírás a bizonyíték arra, hogy mennyi embernek van elege a Fidesz rendszeréből. Arra kér mindenkit, hogy menjenek el majd szavazni tavasszal.

 

Komjáthi Imre (MSZP) szerint ma Magyarországon megélhetési válság van, ennek ellenére a kormány most sem cselekszik, csak a saját zsebüket tömik a képviselőik. 

 

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, hogy a törvény által megengedett 120 nap helyett 30 nap alatt gyűltek össze az aláírások, amit sikernek tart. Szerinte már most nemet mondtak a magyarok arra, hogy Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt kegyeit keresse, helyette a magyar hallgatókat kell segíteni. Kijelenti, hogy ha Áder János nem írja ki a népszavazást az országgyűlési választások napjára, azaz április 3-ára, akkor szembemegy a magyarok akaratával.

 

Szilágyi György (Jobbik) szerint egy igazságos, és biztonságos Magyarországra van szükség.

 

Kanász-Nagy Máté (LMP) pedig szintén azt hangsúlyozta, hogy a népszavazásra szükség van, és a Fidesz, a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát.

 

Márki-Zay Péter (MMM) a karantén miatt nem lehetett jelen, gondolatait Péterfi Judit olvasta fel. Az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltje szerint egy újabb lépést tettek az egységes Magyarországért. Gratulált a gyűjtésen dolgozóknak, akikkel felemelő élmény volt találkozni. Levelében azt írta, hogy

most két Magyarország van, az egyikben álkérdések, hibás gazdaság és összeomló egészségügy van; a másikban viszont tenni akaró magyarok vannak, akik segíteni akarnak a hallgatóknak, és a munkájukat elvesztőknek is.

Szerinte az ellenzéknek egy nap elég volt átszámolni az aláírásokat, de a Választási Iroda simán elhúzhatja ezt 60 napig is.

 

A sajtótájékoztató után élőlánccal juttatták el az íveket a Nemzeti Választási Irodához.

DBZOL20220121015 (1)

Az ellenzéki aláírásgyűjtés egyébként december közepén indult, és a cél az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg.

A jogi procedúra azonban várhatóan "elhúzódik" annyira, hogy nem lehet majd az ellenzéki kérdésekkel is találkozni április 3-án, így ekkor csak a kormány által hajtott nemátalakítási műtétekről lehet majd véleményt mondani.

A kormány által gyermekvédelminek mondott kérdések a következők lesznek:

 

– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
– Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

 

(Via ugytudjuk.hu)

Fotók: Balogh Zoltán / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló