2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#fidesz #alkotmánybíróság #ellenzék #közvagyon #közérdekű vagyonkezelő alapítványok

Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a közvagyon alapítványokba szervezése miatt

Barna Benedek 2021.06.02. 19:15

Szerintük az erről szóló szabályzás sérti az Alaptörvényt.

A Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum szerdán közös közleményében jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy az semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt.

 

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP az ellenzék szerint "egy súlyos világjárvány és gazdasági válság idején visszaélve a hatalmával" szervezett ki 1000 milliárd forintnyi közvagyont – közte szinte a teljes magyar felsőoktatást, – amit egyúttal politikai irányítás alá helyeztek.

Ezt oly módon tette, hogy úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokba helyezte ki a vagyonelemeket és a magyar egyetemeket, az alapítványok élére pedig fideszes pártkatonákat ültettek, szándékuk szerint visszahívhatatlanul. Még arról is rendelkeztek, hogy ezek a kurátorok dönthessenek a saját utódlásukról is. Ezzel meglopták a magyar embereket, meglopták a magyar nemzetet. Meggyőződésünk szerint ez nemcsak végtelenül aljas tett volt, hanem sérti az Alaptörvényt is.

– olvasható a pártok közleményében.

 

Szerintük színtiszta hazugság, hogy az egyetemek átszervezése a felsőoktatás színvonaláról szól, mert Európában a legnevesebb egyetemek állami fenntartásban működnek. Ráadásul a kormány még az elérhető EU-s forrásokról is lemondott, csak azért, hogy az egyetemeket politikai irányítás alá vonhassák.

 

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló