2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#koronavírus #védőoltás #petíció #jobbik #népszavazás #kötelező oltás

Akár népszavazást is kezdeményezne a Jobbik a kötelező oltás ügyében


A párt elnöke, Jakab Péter kedden bejelentette: a aláírásgyűjtésbe kezdenek a kötelező oltások ellen. Az Azonnali megkérdezte a párttól, hogy a petícióval mi a céljuk, Rig Lajos képviselőjük szerint akár népszavazást is kezdeményezhetnek majd az ügyben.

azonnalipp

Az utóbbi időben egyre többször kritizálja az oltásra épülő magyar járványkezelést a Jobbik. Mint legutóbb január végén beszámoltunk róla, akkor az egykori szélsőjobboldali párt finoman, de nekiment a védőoltásoknak: Rig Lajos, a párt országgyűlési képviselője akkor az Azonnalinak azt mondta,

pártja szerint diszkrimináció, hogy a betegségen átesettek nem minősülnek védettnek,

emellett pedig bírálta a magyar kormányt az oltáspolitika miatt, mivel a politikusi pályája előtt egyébként egészségügyben dolgozó Rig szerint azért alacsony itthon az átoltottság, mert eleinte tudósok helyett politikusok kommunikáltak az oltásról, és úgy látta, az egyetlen megoldás

az, ha nem diszkrimináljuk az embereket.

Február 2-án aztán újabb bejelentést tett a Jobbik, azonban ezúttal a párt elnöke, Jakab Péter jelentette be, hogy

petíciót indítottak a kötelező oltás ellen.

Mint a videóban fogalmazott Jakab, Orbán Viktor korábban azt álította, nem lesz kötelező oltás, aztán „kötelezővé tette a rendőröknél, a tűzoltóknál, a tanároknál, az egészségügyi dolgozóknál, végül azt mondta, hogy döntse el a munkaadó.

Én pedig azt mondom, hogy döntsd el te. Mindenki döntsön szabadon

– fogalmazott Jakab.

 

 

A videóban arra kért mindenkit, hogy mondjon nemet a kötelező oltásokra, először aláírásával, majd április 3-án szavazatával döntsön e témában.

Az aláírásgyűjtés részleteiről a pártelnök nem beszélt, ahogyan arról sem, hogy ez jogilag hogyan segítené a kötelező oltások betiltását. A Facebook-posztjában közzétett űrlap szerint négy adatot kell megadni az online elindított petícióhoz: a név mellett a lakcímet, a telefonszámot, illetve az e-mail címet, ahova az űrlap kitöltését követően egy automatikus megerősítő e-mailt küld a párt.

 

Az űrlap mellé mellékelt adatközlési tájékoztatóban azt írják, az adatokat 2023. január 31-ig tartják meg, amennyiben valaki nem kérvényezi azok törlését.

 

Akár népszavazást is kezdeményezne a Jobbik a kérdésről


Arról, hogy jogilag ez a petíció hogyan segítené a kötelező oltás elleni harcot, Rig Lajost, a Jobbik parlamenti képviselőjét kérdeztük.

 

Rig az Azonnalinak a kérdést kicsit kikerülve először elmondta, hogy mindig a nép ereje a legerősebb, és jelenleg a számokból azt látni, a magyarok többsége a kötelező oltások ellen van. Kiemelte:

nem az oltások, hanem az oltások kötelezővé tétele ellen.

Hogy ez jogilag mégis hogyan segítené a kötelező oltások elleni harcot, úgy fogalmazott, hogy a petíciót többféle módon lehet alkalmazni, és

ha ezt a kezdeményezést több ezren, százezren aláírják, akár népszavazási kezdeményezést is elindítana a párt.

„Én biztos, hogy ezt teljes mellszélességgel támogatnám, mert ezt Magyarországon jelenleg senki nem tette meg” – fogalmazott, majd arra a kérdésünkre, hogy a jobbikszakadárokból alakult Mi Hazánk már régóta tüntet a kötelező oltások ellen, úgy reagált: a Mi Hazánk egy politikai rést látott meg benne, de szakmailag nem támasztotta alá, hogy mi lenne a B verziója.


Arra a kérdésünkre, hogy ha a párt akár népszavazást is tartana a kérdésről, először miért nem nyújtották be az erről szóló kérdésüket a Nemzeti Választási Irodának, netán a mostani petíció egy igényfelmérés lenne, azt válaszolta, hogy igen, majd ismét arról értekezett, hogy ilyen fontos kérdésekben mindig a többségnek kellene döntenie, „nem pedig 133 embernek, mint ahogy a Fidesz tette”.

 

Rig Lajos viszont visszautasította azt, hogy a petíció egy adatbázisépítés lenne, mivel szerinte ellentétben a Stop Gyurcsány vagy Stop Soros petíciókkal, a kötelező oltásról szóló petíciónak valódi relevanciája van.

 

Az Azonnali kérdéseket küldött az áprilisi választáson közösen induló hatpárti ellenzéki szövetség többi tagjának arról, hogy mit szól a jobbikos aláírásgyűjtéshez, esetleg csatlakoznak-e hozzájuk. Amennyiben válaszolnak, arról külön cikkben fogunk beszámolni.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló