2023. szeptember 21., Máté Mirella

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #védőoltás #ellenzék #jobbik #védettségi igazolvány

Jobbik: A betegségen átesetteknek is jár a védettségi igazolvány

Fekő Ádám/Azonnali.hu 2022.01.26. 16:27

A párt képviselője, Lukács László György jelezte: elege van az ésszerűtlen szabályokból.

azonnalipp

Eddig tulajdonképpen csak a Mi Hazánk merte nyíltan kritizálni a magyar kormány oltáspolitikáját (az oltásellenes felhangokkal ők mondjuk ki is vittek párezer embert az utcára), de a bár csendben, de eddig is inkább az önkéntes oltás mellett érvelő Jobbik januárban változtatott ezen: a párt képviselője, Lukács László György Facebookon jelezte, elege van az ésszerűtlen szabályokból.

 

"A néppárti Jobbik a kezdetektől az oltás önkéntessége mellett érvel, elfogadhatatlannak tartjuk annak kötelezővé tételét és az állampolgárok diszkriminációját. Sem jogi, sem egészségügyi szempontból nem indokolható a betegségen átesettek hátrányos megkülönböztetése" – írta ki Lukács.

 

 

A Jobbik politikusai már akkor kiálltak a harmadik oltás kötelezővé tétele, de főleg az ellen, hogy a fertőzésen már átesettek kiessenek a védettek köréből. Rig akkor az oltások megérkezése óta jól ismert diszkrimináció szót használta, az Azonnalinak pedig elmondta, „a legnagyobb baj az, hogy hatályát vesztik a védettségi igazolványok és a betegségen átesettek sem élhetnek vele. Ez diszkriminatív a magyar társadalomra. Egy oltást akkor lehessen kötelezővé tenni, ha annak széleskörű hatását megismertük, és azt nem csak ismétlődő dózisokban lehet felvenni, hanem úgy, ahogy a gyerekkorban beadottakat” – mondta a politikai karrierje előtt egyébként az egészségügyben dolgozott Rig, aki szerint nagyon fontos, hogy a védőoltások szabadon választhatók legyenek.

Rig kiemelte, hogy egyes szakorvosok véleménye a víruson átesett állampolgárok védettsége még erősebb is, mint az oltottaké, és ezt osztja ő is.

A képviselő elég borúlátó volt azzal kapcsolatban, mivel lehetne a kötelezővé tételen kívül elérni a magasabb átoltottságot úgy, hogy az emberek jelentős része bizalmaltan:

Ebből a helyzetből már sehogy nem lehet kijönni. Ha megnézzük, ahol első körben a tudósok szólaltak meg, ott magasabb az átoltottság, ahol politikusok szólaltak meg, ott alacsonyabb. Egyetlen megoldás van: az, ha nem szabad diszkriminálni az embereket.

Rig szerint a nem jó példa a szabadságra, hogy a lazábban védekező Svédországból vagy az oltást sehol sem kötelezővé tett Svájcból sem érkeznek olyan aggasztó hírek, ráadásul a magas átoltottságba vetett hit is megdőlt mostanra. „Ezért is alacsony a harmadik oltások száma, és ez nem is fog nőni, ha nem teszik kötelezővé. A másik megoldás a fertőzés, az omikronon átesve már elérhető a nyájimmunitás. Ezzel is kórházba kerülnek emberek, de nem olyan súlyos tünetekkel” – mondta.

 

A politikus úgy gondolja, az ingyenessé tett tesztek segítenék a terjedés ellenőrzését, és úgy gondolja, jelenleg már indokolatlan igazolványhoz kötni olyan szolgáltatásokat, mint például a színház.

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire van összhangban ez a vélemény az összellenzékével, Rig elmondta,

a közös egészségügyi program még kidolgozás alatt áll, és biztos benne, hogy sarkalatos kérdés lesz, amiben a Jobbik az általa elmondottakat fogja képviselni.

Az összefogott magyar ellenzék eddig a legfontosabb kérdésekben nem igazán merte megkérdőjelezni a kormány oltáspolitikáját erről az oldalról, pedig a munkahelyeknek november óta jogában áll kötelezővé tenni azt, ahogy elrendelték például az Országgyűlés összes dolgozójának is.

 

Érdekes, hogy a képviselők kötelező oltását már nem csak Lukács és a Jobbik nem tartja szerencsésnek: az Azonnali novemberi cikkében a Fidesz parlamenti frakciója mondta el, hogy a tagoknak nem jogi, hanem személyes felelősségük az oltatás, ráadásul demokráciaproblémákat is felvetne a kérdés, ha például a választók 2022-ben oltásellenes pártot juttatnának a parlamentbe. 

 

Az általánosan kötelezővé tett oltásra valószínűleg semmi esély nincs Magyarországon: Orbán Viktor és Marki-Zay Péter is elmondták már a maguk fórumain, hogy nem hisznek ebben.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

(Indexkép forrása: M1 / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló