2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#koronavírus #fidesz #védőoltás #ellenzék #országgyűlés #kötelező oltás

Demokrácia-problémákat lát a Fidesz a képviselők kötelező oltásában, az ellenzék diszkréten nem foglalt állást

Fekő Ádám/Azonnali.hu 2021.12.10. 18:20

Bencsik János indítványát tárgysorozatba sem vették, a DK és az MSZP képviselői halaszthatatlan elfoglaltságra hivatkozva nem vették részt a szavazáson.

azonnalipp

Már jó ideje tűnik kissé visszásnak az a helyzet, hogy miközben a radikális Mi Hazánkon kívül a teljes magyar politikai paletta kampányol a koronavírus elleni védőoltás mellett, illetve

a kormány lehetővé tette a munkáltatóknak a dolgozók számára előírt kötelező oltás bevezetését, ami például az Országgyűlés alkalmazottjai számára már él is, a képviselők számára egyelőre nem kötelező,

és minden jel szerint ez így is marad.

 

A helyzet azért kacifántos, mert a képviselők nem az Országgyűlés alkalmazottjai, és úgy általában nehéz velük kapcsolatban értelmezni a munkáltató kifejezést, de az egykori jobbikos, jelenleg a Polgári Válasz nevű jobbközép pártját építgető Bencsik János húzott egy merészet novemberben, és azt javasolta: a képviselők kötelezzék saját magukat az védőoltásra. A javaslatot az Igazságügyi Bizottságnak nyújtotta be.

Célom az volt, hogy vállaljuk a felelősséget és a példamutatást. Ha egy bolti eladó vagy buszvezető számára kötelezővé lehet tenni az oltást, akkor a képviselők számára is annak kéne lennie

– indokolta Bencsik.

bencsik-jános-fb
Kép forrása: Bencsik János / Facebook

 

Személyes felelősség


A javaslat viszont gyorsan elhasalt: az indítványt egyedül a már a Jobbikból és a Mi Hazánkból is kiugrott Fülöp Erik támogatta,

ezért tárgysorozatba sem vették Bencsik indítványát.

Ez a gyenge statisztika persze annyira nem meglepő, ha ránézünk a bizottság összetételére: a KDNP-s Vejkey Imre elnökkel együtt tizenhárom tagja van, ebből hét a Fidesz-KDNP képviselője, a Jobbik Gyüre Csabát, az MSZP Varga Lászlót, a DK pedig Sebián-Petrovszki Lászlót adja, illetve itt dolgozik a már említett Fülöp Erik, és a szintén jobbikszakadár Varga-Damm Andrea.

 

Ha valamiben nagykoalíció van az összefogásban részt vevő ellenzéki pártok és a Fidesz között, az a kötelező oltás kérdésének lehető legmesszebbre történő elkerülése: különösebben hangos állásfoglalás senkitől sem érkezett a témában,

a 2022-es választásra készülő Orbán Viktor és Márki-Zay Péter is elmondta már a maga verziójában, hogy az egyéni felelősségvállalásban hisznek, előbbi pedig vitatott módon ugyebár a munkáltatókra tolta a felelősséget.

Politikailag logikus, hiszen egy 60 százalékos átoltottságú országban egyik oldal sem merne lemondani nyíltabb kiállással az oltásellenes szavazatokról sem egy ennyire szorosnak ígérkező választáson, és a tárgysorozatba vételt leszavazó Fidesz országgyűlési frakciójának sajtóosztálya meglepő nyíltsággal be is ismerte ezt az Azonnali kérdésére, hogy miért szavazták le Bencsik indítványát.

 

"A parlament tagjainak nem jogi, hanem személyes felelősségük, hogy beoltassák magukat. A kormánypártok minden képviselője és munkatársa legalább két koronavírus elleni védőoltást már kapott, folyamatos a harmadik megerősítő oltások felvétele, és mindenkit erre biztatunk.

A kérdés demokrácia-problémákat is felvetne, ha például a választók jövő tavasszal oltásellenes pártot juttatnának a parlamentbe

– áll a Fidesz válaszában.

 

Az ellenzékiek csendesebb megoldást választottak: az MSZP-s Varga és a DK-s Sebián-Petrovszki „halaszthatatlan elfoglaltságra” hivatkozva nem jelentek meg a bizottsági ülésen, ezzel végül is elérve, hogy egyik párt képviselőjének se kelljen akár egy szavazat erejéig sem megnyilvánulnia a kérdésben.

Ez főleg azért meglepő, mert korábban az MSZP volt az egyetlen párt, ami beleállt a kérdésbe: a párt korábban azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy támogatják Bencsik javaslatának a tárgysorozatba vételét, ugyanakkor Varga László végül távol maradt a bizottsági üléstől, így nem is szavaztak róla.

parlament-mti-Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila / MTI

 

Egészségügyi okok miatt nem vett részt a szakadár jobbikos, jelenleg függetlenként politizáló Varga-Damm Andrea sem az ülésen, igaz, az ő véleménye nagyjából ismert a témában, ugyanis Facebookon erőteljesen oltásszkeptikus hangot szokott megütni. Varga-Damm az Azonnalinak le is szögezte, hogy ha részt vett volna, akkor sem szavaz igennel.

A javaslat vitájához se ellenzéki, se kormánypárti képviselők nem kívántak hozzászólni, a bizottság a határozati javaslatot tehát 1 igen, 8 nem és 1 tartózkodó szavazattal nem vette tárgysorozatba.

A nyolc fideszes nem mellett az egyetlen tartózkodó a jobbikos Gyüre Csaba volt: információink szerint a Jobbikban vita volt a kérdésben, a többség pedig támogatta volna, középútként végül maradt az általában finom nemként értékelhető tartózkodás.

Gyüre elismerte az Azonnalinak, hogy nem teljesen egységes ebben a Jobbik álláspontja,

de a tartózkodó szavazat inkább a saját véleményét tükrözi, mint a pártét. 

Ez egy nagyon gyenge nem, én sem vagyok benne teljesen biztos. Egyértelmű nemet sem akartam mondani, mert a példamutatást fontosnak tartom, de azzal is egyetértek, hogy az egészségünkről saját magunk döntünk

– mondta a politikus, aki egyébként kollégáihoz hasonlóan be van oltva.

 

A politikusaink be vannak oltva

 

Az ülésről amúgy szintén távol maradt Bencsik János javaslata tehát érdemi vita nélkül tulajdonképpen halva született, ami annak fényében érdekes, hogy

egyébként túl nagy változást nem okozhatott volna a képviselők érdekében: a Telex cikke alapján jelenleg az összes frakció összes tagja felvette a koronavírus elleni védőoltását, még a hol finomabban, hol kevésbé finomabban vírusszkeptikus hangokkal kampányoló Mi Hazánk két képviselője és a függetlenek is.

Az már Bencsik javaslatának előkerülésekor kiderült, hogy

a kötelezővé tétellel nem mindenki ért egyet: a Jobbik szerint senki számára nem tehető kötelezővé, amit értelemszerűen magukra nézve is alkalmalmazandónak tartanak, ezen az állásponton van a Mi Hazánk is és a Fidesz is, a többiek egyelőre nem árultak el konkrétumot.

Érdekes, hogy a Jobbik az egyetlen párt, ami kitért a képviselők oltására vonatkozó kérdések megválaszolása elől: a párt álláspontja szerint az erről szóló adatigénylés olyan adatkörbe tartozik, amely nem adható közre, tekintettel az uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR rendelkezéseire és arra, hogy az egészségi állapotra vonatkozó információ különleges adat.

 

Ehhez azért hozzátették, hogy képviselői egyénileg közzétehetik az erről szóló információkat, így például lehet tudni, hogy Jakab Péter is felvette a védőoltásait.

 

Bár visszásnak tűnik a helyzet, nem kifejezetten magyar jelenség, hogy a politikusok nem teszik maguknak sem kötelezővé a pár kivételtől eltekintve egyhangúlag támogatott védőoltásokat: ha nem számítjuk például Ausztriát, ahol februártól a teljes lakosságnak kötelező lesz beoltani magát, valószínűleg Lettországban fogják a legszigorúbban a politikusokat. A balti államban novemberben jelentették be, hogy az oltatlan képviselők nem szavazhatnak a parlamentben, és a fizetésüket is csökkentik.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló