2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#egészségügy #alaptörvény #kötelező oltás

Kötelező oltás az egészségügyben: döntött az Alkotmánybíróság

Barna Benedek 2021.12.03. 16:35

Több száz indítványban támadták azoknak a rendeleteknek az alkotmányosságát, amelyek a koronavírus elleni védőoltás beadatására kötelezték az egészségügyi dolgozókat.

 

Az Alkotmánybíróság (Ab) a honlapján pénteken közzétett határozatában kimondta:

nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók védőoltásra kötelezése. 

A kormány rendelkezése értelmében az első oltást szeptember 15-ig kellett beadatniuk valamelyik koronavíros elleni vakcinát, majd később a harmadik (egydózisú oltóanyag esetében egy második) oltást is előírtak. Aki nem oltatja be magát, annak foglalkoztatotti jogviszonyát meg kell szüntetni, és felmentési vagy felmondási idő, illetve végkielégítés sem illeti meg. A kötelezettség alól csak azok mentesülnek, akik számára egészségügyi indokból ellenjavallt az oltás beadatása, és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.


Az MTI híre szerint a rendeletek alkotmányosságát több száz indítványban támadták az érintettek. Álláspontjuk szerint a sérelmezett rendelkezések sértik az emberi méltósághoz, illetve az egészséget, biztonságot és méltóságot tiszteletben tartó munkafeltételekhez való jogot, valamint a testi és lelki egészséghez való alapjogot. Az indítványozók szerint a kormányrendeletek aránytalanul súlyos joghátrányt fűznek a védőoltás felvételének elmulasztásához, és az elérni kívánt cél szempontjából észszerűtlenek.

DMOHA20210302009
Fotó: Mohai Balázs / MTI

 

Az Ab az indítványokat egyesítette és Juhász Miklós alkotmánybíró vezette öttagú tanácsában soron kívül járt el. Most közzétett határozatukban az indítványokat elutasították, és kimondták:

a támadott szabályozás az egészségügy működésének folyamatosságát, a betegellátás biztonságát, a betegek élethez és egészséghez való jogának érvényesülését szolgálja.

A testület többek között hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjára is, amely szerint a közegészségügyi célok, így különösen egy súlyos járvány indokolhatja végső eszközként kényszerítő jogi eszközök alkalmazását. Jelen ügyben az oltás felvételéért a jogalkotó, amikor hátrányos jogkövetkezményeket helyezett kilátásba az oltás felvételének elmulasztása esetére, "kétségtelenül erős nyomást gyakorolt az egészségügyben dolgozókra", akik a betegekkel közvetlenül érintkeznek. A jogalkotó célja az volt, hogy nőjön az átoltottság a járványhelyzet leküzdése szempontjából legkritikusabb ágazatban, az egészségügyben – tudatták.

Az Ab szerint a védőoltásra kötelezés jelen esetben az egészségügyi önrendelkezéshez való jog arányos korlátozásának minősül,

a támadott szabályozás szerinti szankció megalkotása nem jelentett az indítványozók egészségügyi önrendelkezési jogába való aránytalan és e jog lényeges tartalmát sértő beavatkozást.


Az előírt alapjogi korlátozás szükséges és arányos az Ab megítélése szerint, ezért a testület elutasította a kormányrendeletek támadott rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat.

 

A határozat teljes szövege IDE KATTINVTA linken olvasható.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló