2022. május 18., Erik Alexandra

Mindenki ügye

#benzin #üzemanyag #benzinár

Akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin az árbefagyasztás után

2022.01.18. 07:39

A kormány február közepéig maximálta az üzemanyagárakat, az esetleges meghosszabbításról később döntenek.

Akár 700 forintig is felszaladhat egy liter benzin ára idén, ha kivezetik az árbefagyasztást, miután szakértők már a hordónként 150 dolláros rekordárat sem zárják ki az új évben – írja az rtl.hu. A kormány február közepéig maximálta az üzemanyagárakat.

Korábban maga Orbán nevezte kockázatosnak az árbefagyasztást, amit szerdán meglépett

Szerdán jelentette be a miniszterelnök, hogy a kormány a magas infáció, vagyis a növekvő árak ellen küzdve hat élelmiszer, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, illetve a 2,8 százalékos tehéntej árát február elsejétől rögzíti, nem lehetnek drágábbak, mint amennyibe 2021. október 15-én kerültek.

A lap közli a KSH friss adatait, ami szerint decemberben 5,3 százalékkal kevesebbe került az üzemanyag novemberhez képest, de majdnem 26 százalékkal többe, mint egy évvel korábban.

 

Jelenleg a benzin literenkénti átlagára 477, a gázolajé pedig 479 forint – minden tizedik kút a maximált árnál olcsóbban adja az üzemanyagot. A holtankoljak.hu szerint hamarosan már azok a kutak is 480 forintért fognak üzemanyagot eladni, akik most még néhány forinttal alatt vannak a hatósági árnak. 

Egy-két héten belül megtapasztalhatjuk, hogy újra minden töltőállomáson 480 forintba kerüll a benzin és a gázolaj is

– mondta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

 

Január 2. hetében 86 dollárra ugrott az olaj ára. A járvány nemhogy nem lassította a növekedést, de fokozódik a kereslet a világpiacon. A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén.

„A 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene"

– mondta a RTL-nek Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

 

Ha egész évben marad a 480 forintos maximált ár, az autósok megúsznák ezeket az költségeket, viszont a benzinkutak komoly veszteséget termelnének.

 

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az RTL-nek elmondta, remélhetőleg február 15. után megszűnik a hatósági ár alkalmazása, hiszen a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható.

 

Az RTL Híradó kérdésére a kormánytól az a válasz érkezett, hogy a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés az árbefagyasztás meghosszabbításáról.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló