2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#környezetszennyezés #sajó #nagy istván #árstop #élelmiszerárak

Agrárminiszter: Indokolt lehet az élelmiszerárstop fenntartása

Barna Benedek 2022.06.07. 13:47

Nagy István szerint bevált az intézkedés.

 

A Magyar Nemzetnek adott interjút Nagy István agrárminiszter, és a beszélgetést szemléző Telex cikke szerint többek között azt is megkérdezték tőle, hogy július elseje után is fennmarad-e az árstop.

Június végén kell meghozni ezt a döntést, de azt gondolom, hogy az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, működik, és további fenntartása is indokolt lehet

– válaszolta a tárcavezető.

 

A kormány Facebook-oldalán egyébként hétfőn arról írtak, hogy hónap közepéig megszülethet a döntés arról, megújítják-e az árstopokat.

 

Kell-e tartaniuk a magyaroknak élelmiszerhiánytól?

 

Nagy István arról is beszélt a kormánylapban, hogy az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, ami azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat, és nem tudni, meddig folytatódik még a drágulási hullám, mi lesz a háború következménye.

 

A világban nagyon hiányzik a húszmillió tonna ukrán gabona, "számos ország ellátásbiztonsága forog kockán" – mondta a miniszter, felidézve, hogy Marokkó, Egyiptom, Tunézia, Algéria jelentős gabonaimportőrök, és hogy az arab tavasz előzménye egy egyéves észak-afrikai aszály volt. Ezért Nagy szerint "ha a gabonát nem tudjuk kiszabadítani, az akár a háború kiszélesedésével is járhat".

D_SOS20220518030
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az agrárminiszter arról beszélt, hogy az ukrán gabona országból kijuttatásának egyetlen módja jelenleg egy szárazföldi folyosó megnyitása. Ehhez "ki kell szélesíteni azt a tároló- és befogadókapacitást, ami a magyar–ukrán határon van (…) de leginkább vagonok kellenének. Ez csak nagyon komoly nemzetközi összefogással lehetséges."

 

Ugyanakkor Nagy István mindenkit megnyugtatott: azt mondta, szerencsés helyzetben vagyunk, "hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van", úgyhogy „Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz”.

 

A Sajó szennyezésének ügye

 

A minisztert kérdezték a Sajó szennyezéséről is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, a vészjeleket érzékelték, és amikor azt látták, hogy Szlovákiában három hónapig senki nem tesz semmit, leült tárgyalni a pozsonyi kollégájával.

 

"A találkozón a miniszter úr megerősítette, hogy a munkálatok elkezdődtek, és további szennyezés nem éri a folyót. Arról is tájékoztatott, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek" – fogalmazott Nagy István.

 

Azt is elmondta, hogy a Sajó magyarországi szakaszának élővilága nem sérült és nem sérül.

 

 

(Indexfotó: Balogh Zoltán / MTI)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló