2021. május 6., Ivett Frida

Mindenki ügye

#koronavírus #oktatás #iskola #ADOM Diákmozgalom

A diákszervezet azt kéri, hogy ne legyen kötelező a jelenléti oktatás május 10-től

Nagy Donát 2021.05.03. 07:06

Petíciót indított az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom.

A szervezet közleményét változtatás nélkül közzétesszük:

Az ADOM Diákmozgalom (korábbi nevén: Független Diákparlament) petíciót indít a középiskolákban és felső tagozaton május 10-től tervezett kötelező jelenléti oktatás ellen. Fontosnak tartjuk, hogy ne kötelezhessenek senkit a jelenléti oktatással járó egészségügyi kockázat vállalására. Követeljük, hogy helyi szinten születhessen meg a döntés az oktatás formájáról!

 

A napi halálozások száma közel 200, az indiai variáns megjelenése pedig szintén fenyegetést jelenthet azokra, akiknél nem alakult ki a megfelelő védettség. A pedagógusok többsége csupán az oltás első dózisát kapta meg, emellett a 16-18 évesek oltását csak május 10-én kezdik meg. Ez egybeesik a tervezett iskolanyitással, így rendkívül magas a kockázat, hogy az iskolák gócpontokká válnak.

 

Országos közvélemény-kutatást is készítettünk az iskolanyitás kapcsán április 12. és 20. között, melyet több mint 35.000-en töltöttek ki. A nagymintás, nem reprezentatív felmérésünk szerint szerint a szülők 78%-a nem érzi biztonságosnak gyermeke iskolába küldését, a tanárok 72%-a nem szeretné kockáztatni egészségét. A diákok 86%-a pedig fél, hogy a jelenléti oktatással még nagyobb veszélynek tennék ki magukat, családjukat, szeretteiket.

Ezért is követeljük, hogy:

  • Ne legyen kötelező a jelenléti oktatás május 10-től!
  • Fogadják el a járványhelyzetre hivatkozó szülői igazolásokat érvényesnek a tanév végéig, és ne számítson bele a 250 óra hiányzásba, ha egy diák a vírushelyzet miatt nem szeretné veszélynek kitenni magát és családját!
  • Hadd döntsék el a diákok, tanárok, szülők az igazgatóval együtt, hogy kinyisson-e az iskola a tanévből hátralévő 5 hétre! Szülessen helyi döntés arról, hogy milyen formában szeretnék folytatni az oktatást!

Petíciónkat a megjelenése óta eltelt 48 óra alatt már több mint 20 ezer ember írta alá, s ez a szám egyre csak növekszik. Szeretnénk, hogy a diákság, a tanárok és a szülők hangjának kihangosításával ismét elérjük, hogy meghallja a hangunkat a kormány, és szakmailag megalapozott döntést hozzon a biztonságos tanulás érdekében.

 

A petíciónkat a szervezetünk honlapján érhetik el: 

diakparlament.hu/ne-legyen-kotelezo-jelenleti-oktatas-majus-10-tol

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló