2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#oktatás #tanár #pedagógus #pedagógussztrájk

A sztrájk alapjog! – Országszerte tüntetnek a pedagógusok

Székely Zoárd 2022.03.16. 09:17

Szerda reggel 8 órakor elindult a tanársztrájk.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, március 16-án országszerte határozatlan idejű sztrájkot indítanak a pedagógusok. A január 31-én tartott tiltakozáson több mint húszezer pedagógus vett részt.

Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból kell megtartani az összes órát, a többieknek az órák felét. A szakszervezetek arra kérik a szülőket, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken ne vigyék iskolába a gyermekeket. Az intézményekben gyermekfelügyeletet biztosítanak.

Már a januári tüntetést is hosszú huzavona előzte meg a szakszervezetek és a kormány között, majd a Fővárosi Ítélőtábla jogellenessé nyilvánította a sztrájkot, február 11-én pedig megjelent egy rendelet, amely lényegében ellehetetleníti a tanárok munkabeszüntetését. Ezt követően számos iskolában a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak a pedagógusok, és immár hetek óta minden nap van olyan intézmény, ahol polgári engedetlenséggel tiltakoznak.

"Nincs hova hátrálnunk" - Már több tucat tanár tiltakozik Miskolcon is

Tovbb folytatódik a pedagógusok múlt hét elején elkezdett polgári engedetlenségi akciója számos oktatási intézményben a fővárosban és vidéken. Miután hétfőn immár 19 iskolában nem vették fel a munkát, a tiltakozók száma pedig 400 fölé emelkedett, kedden újabb iskolák munkaközösségei döntöttek úgy, hogy csatlakoztak a munkabeszüntetésekhez, miután a hivatalos, szakszervezetek égisze alatt zajló sztrájkot gyakorlatilag betiltotta a kormány.

A február közepén indult polgári engedetlenségi akciókban a Civil Közoktatási Platform összesítése szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött polgári engedetlenségi mozgalomban.

A állami gimnáziumok mintegy fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák és szakképző intézmények is voltak a résztvevők között.

A PDSZ nemrég arról számolt be, hogy tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni. Múlt héten a Helsinki Bizottság összefoglalta, szülőként mit kell tudni a sztrájkról.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló