2024. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#kormányrendelet #pedagógus #pedagógussztrájk

A kormány egy friss rendelettel konkrétan ellehetetlenítette a pedagógussztrájkot

Székely Zoárd 2022.02.12. 15:40

Megszabták, hogyan kell megoldani a gyerekfelügyeletet és milyen órákat kell megtartani.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot tartanak a pedagógusok, egyes iskolákban pedig gyermekfelügyeletet sem biztosítanának. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) pénteken tárgyalt a kormány képviselőivel.

 

Ennek apropóján a péntek este megjelent Magyar Közlönyben szerepel egy új rendelet, amely megszabja, hogyan kell megoldani a gyerekfelügyeletet és milyen órákat kell megtartani.

 

A sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és

  • iskolák esetében 16 óra,
  • általános iskola esetében 17 óra,
  • óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

Ezt a saját osztályukban kell megtenni, a különböző osztályok nem keveredhetnek: „a járványhelyzetre tekintettel oly módon, hogy minden gyermek, tanuló csak azokkal a társaival tartózkodhat egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is a járványügyi intézkedések betartásával együtt lehet, a különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését, a járvány terjedésének megelőzése érdekében a sztrájk alatt lehetőség szerint el kell kerülni, a felügyeletet lehetőleg abban a helyiségben kell biztosítani, ahol a gyermekek, tanulók a sztrájkot megelőzően is tartózkodtak”.

 

Minden csoportban, osztályban rendelkezésre kell állnia legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek. A gyerekeknek meg kell kapniuk a szokásos étkezést, kollégiumi ellátást, délelőtt és délután egy-egy óra „szabad levegőn való tartózkodást”. Az érettségiző középiskolai osztályokban meg kell tartani minden vizsgaszabályzat szerinti felkészítési órát a kötelező érettségi tárgyakból. A többi tanulónak minden tárgyból az órák felét kötelező megtartani. Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.

„A rendelet gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot az oktatási intézményekben"

– reagált a rendeletre a PDSZ.

 

Valamint közölték azt is: az EMMI kezdeményezte, hogy az újabb tárgyalási forduló február 16-án 14 órakor legyen.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló